Un studiu german arata ca economia Romaniei este in declin

Data publicarii: 27-08-2008 | Economie

Institutul german pentru cercetari economice CEFinfo de la Universitatea din Munchen a realizat recent un studiu despre situatia economiei mondiale in urmatoarele sase luni. Potrivit studiului, economia Romaniei se va afla intr-un declin pronuntat in urmatoarea jumatate a lui 2008.

Desi momentan situatia economica din Europa este una satisfacatoare, perspectivele economice sunt sumbre pentru anumite state. Documentul realizat de economistii germani se numeste "World Economic Survey" si plaseaza Estonia, Letonia, Ungaria, Lituania si Polonia pe aceeasi pozitie cu Romania. Studiul estimeza o scadere la 7% a ratei inflatiei in Romania, in trimestrul trei al acestui an, comparativ cu 7,2% in trimestrul doi.

Potrivit aceluiasi studiu, in Bulgaria, Republica Ceha si Slovacia situatia economica este una favorabila, iar pentru urmatoarele sase luni se arata o stabilizare economica. Pentru intrega Uniune Europeana, studiul estimeaza o inflatie de 3,8 procente in trimestru trei , in crestere fata de 3,2% in trimestrul precedent.

Varujan Vosganian, Ministrul roman al Economiei si Finantelor, a declarant ca in Romania s-a inregistrat o crestere a economiei de aproape 9%, in trimestrul doi al acestui an, iar in primul semestru Produsul Intern Brut a atins 8,6%.

Antena3