Apa de baut poluata cu antibiotice

Data publicarii: 28-08-2008 | Diverse

Milioane de oameni sunt expusi riscului de a se imbolnavi din cauza apei potabile contaminate cu produse farmaceutice.

Populatia americana bea apa poluata cu antibiotice, antinevralgice sau antidepresive. Multi europeni se confrunta cu aceeasi problema.

O investigatie realizata de Associated Press a scos la iveala faptul ca apa de baut consumata de peste 40 de milioane de americani este infestata cu substante medicamentoase.

Produsele farmaceutice nu sunt absorbite in totalitate de organismul uman. O parte din ele parasesc organismul, in primul rand, prin urina. Tratarea apelor menajere inainte ca acestea sa ajunga din nou in mediul inconjurator nu este capabila sa elimine complet medicamentele. In felul acesta, ele ajung in apa care, ulterior, este consumata de populatie.

Efectele asupra sanatatii, necunoscute

Pana acum nu s-au realizat multe cercetari cu privire la efectele pe care apa contaminata cu produse farmaceutice le-ar putea avea asupra organismului uman. Totusi, infestarea apelor a provocat pestilor perturbari de comportament.

"Ar putea exista un pericol si pentru oameni, de vreme ce pestii au fost afectati de substantele farmaceutice din apa", a spus Vickie Wilson, cercetator biolog la Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA). Unele persoane spun ca aceste substante nu prezinta niciun pericol de vreme ce se gasesc in cantitati mici.

Totusi exista unele substante, cum ar fi hormonii, care pot afecta organismul chiar intr-o concentratie extrem de mica. Pe de alta parte, clorul folosit pentru tratarea apei poate face ca produsele farmaceutice sa devina mai toxice.

Cercetarile de laborator au aratat ca o cantitate mica de substante farmaceutice in apa poate face ca celulele canceroase sa se inmulteasca mai repede.

Integral in Adevarul