BizBook: Lumea post-americana sau asfintitul unui alt imperiu

Data publicarii: 29-08-2008 | International

Nu exista nici o exceptie, toate marile imperii consemnate de istorici au avut o perioada de glorie limitata. Asemeni organismelor vii, s-au nascut, au crescut si au murit dupa mai mult sau mai putin timp. In ultimii 500 de ani omenirea a cunoscut trei mari puteri iar in momentul de fata asistam la asfintitul celei de-a treia si la rasaritul unei a patra forte, sau, mai precis, mix de forte: state pana nu demult vazute doar ca imense aglomerari de populatie, precum India si China, incep sa concureze din ce in ce mai eficient pozitia Statelor Unite. Aceasta este viziunea lui Fareed Zakaria expusa detaliat in cartea The Post-American World.

Suntem martori ai celei de-a treia schimbari de putere din istoria moderna. Prima a fost ascensiunea lumii vestice din secolul al XV-lea, care a fabricat lumea, asa cum o stim azi - stiinta si tehnologia, comertul si capitalismul, revolutiile industriala si agricola. Cea de-a doua schimbare, care a avut loc in ultimii ani ai secolului al XIX-lea, tine de ascensiunea Statelor Unite.

De indata ce au fost industrializate, Statele Unite au devenit cea mai puternica natiune a lumii, mai puternica decat orice posibila alianta intre alte natiuni. In ultimii 20 de ani, statutul de superputere al Americii, in orice domeniu, a fost arareori atacat - e ceva ce nu s-a mai intamplat niciodata in istorie, cel putin de cand Imperiul Roman domina lumea cunoscuta, acum 2.000 de ani.

In timpul acestei Pax Americana, economia globala a accelerat dramatic. Si aceasta expansiune e cea care a declansat a treia schimbare de putere din epoca moderna - ascensiunea restului lumii, crede Zakaria.

La nivel militar si politic, inca traim intr-o lume unipolara. Dar daca luam orice alta dimensiune - industriala, financiara, sociala, culturala -, distributia puterii se schimba, indepartandu-se de dominatia americana.

In termeni de razboi si pace, economie si business, idei si arte, toate astea vor produce un peisaj diferit de cel in care am trait pana acum - unul definit si directionat din mai multe locuri, de mai multe natiuni. Lumea postamericana e, fireste, nelinistitoare pentru americani - dar n-ar trebui sa fie. Nu va fi o lume definita prin declinul Americii, ci mai degraba prin ascensiunea tuturor celorlalti. E rezultatul unei serii de tendinte pozitive care s-au accentuat de-a lungul ultimilor 20 de ani, tendinte care au creat un climat international de pace si prosperitate fara precedent, e de parere Zakaria.

Statele Unite vor urma calea fostului imperiu Britanic. "Exact cand lumea se deschide, noi ne inchidem. Peste cateva generatii, cand istoricii vor scrie despre aceste vremuri, e posibil sa noteze ca la sfarsitul secolului 21 Statele Unite au reusit in misiunea lor mareata, istorica - globalizarea lumii. Insa n-am vrea sa scrie ca, pe parcurs, am uitat sa ne globalizam pe noi insine", conchide Zakaria.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: