Pe Magheru se vand carti de 10 milioane de euro

Data publicarii: 29-08-2008 | Afaceri

Una din sase carti cumparate de romani se achizitioneaza din librariile, anticariatele si chioscurile dintre Piata Romana si Universitate, aglomerare unica in tara.

Librariile, anticariatele si chioscurile de pe bulevardul Magheru vand anual carti de cel putin 10 milioane de euro, artera comerciala fiind reconfirmata ca vad de carte ieri, cand a fost inaugurata o librarie Diverta in locul fostului magazin Eva.

De la Universitate pana la Piata Romana sunt cel putin cinci librarii de mare suprafata - Eminescu, Dalles, Carturesti, Patria,  Teora - si mai nou Diverta, anticariate si chioscuri de carte, cu vanzari cumulate ce trec de 10 milioane de euro in fiecare an, potrivit estimarilor bazate pe datele firmelor.

"Este o aglomerare unica in Romania, datorita pozitiei bulevardului, intre cladirea Universitatii, cea a Arhitecturii si Academia de Studii Economice", a declarat ieri Octavian Radu, proprietarul afacerii Diverta. 

Vanzarile de carte din Romania s-au ridicat anul trecut la 60 de milioane de euro, jumatate din aceasta suma fiind realizata in Capitala. Cifra ne plaseaza mult in spatele celorlalte tari din Europa.

Daca un roman cheltuieste doar 3 euro pe carti in fiecare an (din care 1 euro reprezinta cartile obligatorii ale scolarilor), in Ungaria si Polonia investitia este de opt ori mai mare, in timp ce britanicii sau francezii cheltuiesc de zeci de ori mai mult.

Doar scarile mai amintesc de Eva

Odata cu libraria de pe Magheru, reteaua Diverta a inaugurat si un nou concept, care presupune desfiintarea raioanelor, dar si amenajarea unor cafenele. Libraria nu gazduieste doar carte, ci si papetarie, jucarii si produse multimedia, precum si un spatiu destinat gadgeturilor companiei americane Apple.

Pentru nostalgici, o mica parte din fostul magazin Eva continua sa existe: granitul podelei si al scarilor a ramas intact, desi este valurit sau ciobit de miile de pasi ale doamnelor aflate in cautarea articolelor de imbracaminte unice in tara.

Diverta se va extinde din octombrie cu un magazin si in capitala Republicii Moldova. "Mergem in Chisinau pentru ca este al doilea oras in functie de numarul de vorbitori de limba romana, dupa Bucuresti", a spus Octavian Radu.

De asemenea, Diverta dezvolta o platforma online de vanzare de carte pentru romanii din strainatate, cu site-ul romshop.ro, pe care o va lansa tot in toamna acestui an.

Cu 140.000 de euro iti faci librarie

Totodata, de la inceputul anului viitor reteaua intentioneaza sa se lanseze pe piata romaneasca si in sistem de franciza, tinta fiind orasele mici, in care nu exista proiecte de malluri, sau cartierele din marile orase.

Costul cu amenajarea unui magazin in franciza este de 700 de euro pe metru patrat, din care stocul de marfa reprezinta 300 de euro, iar investitia in amenajarea spatiului se ridica la 400 de euro pe metru patrat. Astfel, pentru o librarie de 200 de metri patrati costul total al investitiei este de 140.000 de euro.

Adevarul