Trucuri nonverbale la interviu

Data publicarii: 01-09-2008 | HR/Cariere

La interviul de angajare conteaza mult si comunicarea nonverbala. Ce ar trebui sa fac pentru o impresie buna? Sunt cateva lucruri foarte importante de care ar trebui sa tii seama atunci cand esti fata in fata cu cel care te evalueaza.

Privirea, contactul vizual. Priveste direct persoana careia ii vorbesti sau pe care o asculti.

Nu clipi des. O privire fixa poate sugera ca interlocutorul nu intelege sau nu este interesat de mesajul tau. Privirea repetata poate fi un semn de graba, de nerabdare.

Atitudinea, pozitia corpului. Stai drept, dar relaxat. Nu te balansa nici in fata, nici in spate. Daca te sprijini de perete sau stai aplecat pe scaun sugerezi oboseala, plictiseala. De asemenea, umerii cocosati si capul plecat pot semnala timiditate si inferioritate. Spatele drept, cu capul lasat putin pe spate si cu mainile in solduri poate indica superioritatea si automult umirea.

Gesturile. Foloseste gesturi naturale, deschise. Totodata, incurajeaza-ti interlocutorul sa continue discutia. Este foarte indicat sa-ti descoperi gesturile de nervozitate si sa le eviti. Nu te juca cu creionul, nu "tine ritmul" cu degetele. Fii relaxat, deschis si amical.

Expresia fetei. Nu fi incruntat, ci surazator, binevoitor. Zambeste sincer! Adu-ti aminte ca surasul senin implica si "zambetul" ochilor!

Aspectul exterior (hainele, accesoriile). Foloseste o imbracaminte adecvata locului si momentului in care are loc comunicarea (aceasta nu inseamna adoptarea unor sabloane de imbracaminte, ci o pastrare a personalitatii). Retine ca ai doar o singura data sansa de a face o prima impresie pozitiva!

Vocea. Pronunta clar cuvintele si foloseste accentul adecvat. Adesea este mai important felul cum spui decat ceea ce spui (probabil ca ai avut suficiente ocazii ca sa-ti dai seama de acest lucru).

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: