Miliardarii prefera banii gheata in locul investitiilor financiare fierbinti

Data publicarii: 02-09-2008 | Afaceri

Multi dintre miliardarii lumii si-au scos banii din jocurile bursiere sau din alte forme de tranzactii financiare complexe, preferand siguranta conturilor obisnuite, potrivit lui Peter Braunwalder, direcotrul HSBC, cea mai mare banca europeana de investitii.

"Prima jumatate a anului 2008 a adus o schimbare notabila in alegerile de investitii ale clientilor bogati. Confruntati cu cresterea inflatiei, volatilitatea capitalului si modificarile bruste ale ratei de schimb valutar, majoritatea clientilor si-au redus volumul de tranzactionare pe produse financiare structurate. In schimb, au crescut conturile de economii. Trendul este condus de investitorii din Asia", spune Braunwalder.

Investitorii individuali din intrega lume au devenit extrem de suspiciosi fata de instrumentele financiare oferite de banci sau fondurile de investitii dupa ce criza creditelor s-a extins ducand la o incetinire a cresterii globale, in paralel cu escaladarea prelului la energie.

Alexandre Zeller, viitorul presedinte al HSBC Private Bank incepand cu 1 octombrie 2008, a spus ca inflatia va influenta multe din deciziile de investitie de acum incolo. "Ingrijorarea mea este ca bancile centrale au injectat prea multe lichiditati in incercarea de a rezolva criza si nu stiu cum vor putea sa le scoata de pe piata fara sa modifice dobanda de referinta", spune Zeller.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: