Fostul ministru de Finante ii ataca pe analistii economici emo

Data publicarii: 02-09-2008 | Economie

In prima jumatate a acestui an economia Romaniei a crescut cu 8,8%, record absolut pentru aceasta perioada a anului anului din '90 pana astazi, noteaza Gandul. Statistica record a impartit insa expertii economici in doua tabere: cei care spun ca economia se supraincalzeste si ca riscurile sunt din ce in ce mai mari si cei mai optimisti, care vad mai ales partea plina a paharului. Printre cei optimisti se numara si Ionut Popescu, fost ministru de Finante, in mandatul caruia a fost introdusa cota unica. El spune ca trebuie sa ne bucuram ca in timp ce Europa tremura de frica Romania depaseste record dupa record. Mai mult decat atat, el arata cu degetul la expertii financiari mai pesimisti.

"Ma uit si eu in stanga si in dreapta. Aud si eu diverse pareri. Ma refer la analistii din generatia emo, care isi taie venele pe lung si nu pe lat, care se plang orice s-ar intampla. Cand toata Europa are probleme si Romania merge bine sunt unii care spun ca exista riscuri, ca ... Sigur, riscuri sunt peste tot, dar in acest moment economia noastra merge foarte bine. Cine a avut de cazut a cazut, uitati-va la statele baltice. Desigur ca nu vom creste cum a crescut China atatia ani, ca ritmul va incetini", ne-a declarat el.

O parere asemanatoare cu cea a fostului ministru de Finante o are si Eugen Radulescu, fost presedinte al CEC: "La capitolul drobul de sare care nu va cadea sunt de acord cu Ionut, in sensul ca nu cred ca intr-un an agricol bun putem vorbi despre probleme majore care sa afecteze economia. Da. Daca privim partea plina a paharului observam de exemplu ca PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns, am facut eu niste calcule, de la 1.800 de euro in 2000 la circa 6.400 anul acesta", a declarat Radulescu.

Pericolele care pandesc la colt: deficitul de cont curent si inflatia

De cealalta parte se afla expertii financiari, cei mai multi dintre ei, care desi nu neaga perioada buna prin care trece economia locala sustin ca riscurile sunt din ce in ce mai mari si dupa acest galop de sanatate ar putea urma o aterizare dura a "economiei".Principalele griji ale acestora sunt inflatia mare, de circa noua procente in iulie si cresterea alarmanta a deficitului de cont curent, data de diferenta mare dintre ceea ce exportam si ceea ce importam.

Un deficit de cont curent mare face din leu o prada destul de usoara variatiei de curs valutar, in special fata de moneda europeana in timp ce inflatia este cea care "rade" din puterea de cumparare a populatiei. Dintr-o crestere de circa 20% a salariului mediu net pe economie in ultimul an inflatia taie circa sapte-opt procente. Popescu sustine de asemenea ca nu crede in aterizarea dura a economiei romanesti, in timp ce, dupa parerea lui, trendul de crestere a deficitului de cont curent ar putea fi inversat incepand de anul viitor, adica ritmul de crestere al exporturilor sa il depaseasca per total pe cel al importurilor.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: