Cum au facut profit managerii de fonduri

Data publicarii: 02-09-2008 | Afaceri

Investitia in unitati BCR Obligatiuni, Orizont, Stabilo si BCR Monetar a adus randamente de peste 6% in primele opt luni, noteaza Adevarul. Pana la sfarsitul anului, administratorii fondurilor deschise cu plasamente in instrumente cu venit fix estimeaza randamente de peste 10%.

Fondurile de obligatiuni si cele monetare au fost singurele care au adus profit plasamentelor facute pe piata fondurilor deschise de investitii in acest an.

Pe prima pozitie in topul randamentelor se situeaza BCR Obligatiuni, urmat de Orizont, administrat de Certinvest (n. red. - de la sfarsitul lunii septembrie, managerul isi va schimba denumirea in Aviva Investors Romania), si de fondul Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management.

Oportunitati reduse pe piata secundara

Piata primara a instrumentelor cu venit fix din tara noastra ramane, insa, mult prea restransa pentru managerii care vor sa bata rata inflatiei si media depozitelor bancare.

"Am facut plasamente pe piata primara a titlurilor de stat si a obligatiunilor municipale, aceasta insa intr-o masura insuficienta din punctul nostru de vedere, din cauza volumelor inca foarte reduse de activitate pe piata primara a instrumentelor cu venit fix din Romania", explica Dragos Neacsu, presedintele BCR Asset Management.

Administratorul a exploatat si oportunitatile pietei secundare. "Din pacate, aceste oportunitati au existat mai ales pe pietele externe de capital, unde am putut fructifica in folosul investitorilor nostri situatii in care unii investitori institutionali trebuiau sa isi marcheze pierderile", subliniaza Neacsu.

Pe langa plasamentele in obligatiuni, Certinvest, administratorul celui de-al doilea fond ca performanta de la inceputul anului, a optat si pentru plasamente bursiere. "Punctual, facem si investitii pe termene foarte scurte in actiuni, atunci cand avem convingerea ca sansele de crestere pe termen scurt sunt foarte mari", spune Eugen Voicu, CEO Certinvest.

In masura in care investitiile nu contravin profilului conservator al fondului, si Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, poate investi si in alte instrumente generatoare de randamente superioare (actiuni si instrumente derivate).

"Pe termen scurt, speram sa se repete performanta din primul semestru, astfel ca finalul de an sa aduca randamente de peste 10% pentru unitatile fondului de obligatiuni", apreciaza Florin Dolea, presedintele Pioneer Asset Management.

Activele fondurilor, in expansiune

Perioada dificila traversata de pietele bursiere a avut drept consecinta cresterea numarului investitorilor in fondurile de obligatiuni si monetare. Valoarea activelor BCR Obligatiuni, cel mai mare fond deschis de investitii din Romania, a depasit 120 milioane de lei si numara aproape 2.600 de investitori.

"In numai cinci luni, activele acestui fond au crescut cu peste 110 milioane de lei, contributii apartinand integral clientilor din afara entitatilor grupului Erste-BCR", spune Neacsu.

In conditiile cresterii aversiunii la risc, fondul Stabilo a inregistrat, de la inceputul anului, o crestere de peste zece ori a activului, de la 1,9 milioane lei la 19,1 milioane lei.

"Investitorii in acest fond sunt preponderent noi, iar marea majoritate a sumelor investite sunt "bani noi" - fresh money", subliniaza Ioan Gheorghiu, reprezentant al Pioneer Asset Management. Si activele fondului Orizont au urcat cu 17,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: