Cum sa iti construiesti cariera prin relatii

Data publicarii: 02-09-2008 | HR/Cariere

Exista anumiti oameni pe care vrei sa ii ai in cercul tau de cunostinte profesionale, oameni care iti pot comunica oportunitati putin cunoscute de angajare si de afaceri, oameni care iti pot da recomandari profesio-nale care valoreaza foarte mult, oameni care te pot ajuta cu sfaturi si resurse importante. Nu este vorba de "pile", ci despre relatii profesionale de calitate cu oameni care iti pot accelera succesul in cariera.

NETWORKING - Uneori poti sa cunosti intamplator astfel de persoane, dar daca vrei cu adevarat sa ai succes in cariera ai nevoie sa actionezi in mod constient pentru a cunoaste oameni care pot sa te ajute si pentru a-ti dezvolta o retea profesionala de calitate. Ai nevoie sa faci ceea ce americanii numesc "networking".

- Evalueaza-ti reteaua. Daca din cercul tau de cunostinte actuale fac parte doar cateva persoane, ai nevoie sa te gandesti serios la a cunoaste niste oameni noi, cu mai multa putere profesionala.

- Fii vizibil. Participa la diverse conferinte, seminarii, cocktailuri si evenimente de afaceri. Aici vei putea intalni persoane - de la profesionisti din diverse domenii pana la manageri de top.

- Fa cunostinta cu oameni noi. Atunci cand esti la un eveniment de afaceri poti ruga persoanele pe care le cunosti deja de acolo sa iti faca cunostinta cu alti oameni pe care ii cunosc ele sau poti sa te prezinti singur persoanelor care iti par interesante.

- Fa conversatie de calitate. Adreseaza-i persoanei cu care vorbesti intrebari care iti permit sa o cunosti si asculta atent ceea ce spune. Simultan, ofera-i ocazia sa te cunoasca si ea pe tine. Pe masura ce informatiile se pun pe masa, o sa va simtiti din ce in ce mai bine unul in prezenta celuilalt.

- Faceti schimb de date de contact. La finalul unei conversatii, trebuie sa schimbi datele de contact cu persoana respectiva pentru a putea pastra legatura. Pentru aceasta, asigura-te ca ai la tine carti de vizita, care sa fie realizate cu bun gust, sa fie de o calitate impecabila si sa contina toate datele relevante pentru contactarea ta. Insa tine schimbul de carti de vizita pentru sfarsitul conversatiei.

- Persevereaza. O retea profesionala de calitate nu se face cu una cu doua. Este important sa participi constant la evenimente, sa cunosti noi oameni, sa mentii legatura cu ei si sa valorifici relatiile pe care le ai. Toate acestea pot sa faca activitatea de networking o adevarata provocare profesionala. Dar rezultatele construirii unei retele de cunostinte de calitate sunt pe masura.

Compact

Ultimele stiri pe BankNews.ro: