Un roman proiecteaza pentru Philips cel mai subtire LCD din lume

Data publicarii: 03-09-2008 | IT&C

Eugen Onac se afla in spatele prototipului dezvoltat de Philips, ale carui dimensiuni revolutioneaza industria: la un diametru de 81 de centimetri, ecranul are doar 8 milimetri grosime si o greutate de 5 kilograme, noteaza Cotidianul.

Recordul atins de compania olandeza Philips, tradus deocamdata printr-un prototip, va fi "omologat" in cadrul Targului IFA, desfasurat la Berlin in perioada 4-9 septembrie. Ecranul va face fara doar si poate deliciul utilizatorilor, care il vor atarna pe perete ca pe un banal tablou.

Lideri de piata in domeniul tehnologiilor de iluminat, batavii au mizat pe acest atu, confirma pentru Cotidianul Eugen Onac, romanul care activeaza in cadrul Philips Research din Eindhoven. "La acest centru facem expertiza pe design optic si backlighting. Philips a facut niste studii si, pe langa calitatea imaginilor, designul televizorului va juca un rol din ce in ce mai important in alegerea unui televizor", explica Onac miscarea olandezilor.

Anteriorul recordman in materie de subtirime era un LCD de la Sony, de 9,9 milimetri, lansat la sfarsitul lunii august.

Philips a preferat sa tina replica pentru Sony sub maxim secret: "Lumea (n.r. - de la Philips) era foarte entuziasmata, iar modelul a fost aratat pentru prima data la nivel intern acum cateva luni. Abia ulterior s-a luat decizia de a fi prezentat public la Berlin".

Diferenta facuta de Philips e la nivelul de iluminare. "Ecranele normale LCD au o parte de backlight, care are o grosime de 20-30 de milimetri. Noi am reusit sa o facem de 20 de ori mai subtire, ajungand la un milimetru. Am folosit un ghid de lumina, care este un material din plastic transparent care conduce lumina. Avem 30 de leduri in partea de jos a ecranului si alte 30 in partea de sus. Acestea injecteaza lumina in ghidul de lumina, care o imprastie apoi pe toata suprafata ecranului intr-un mod uniform", detaliaza romanul. Cea mai mare provocare pentru echipa lui Onac a fost legata de punctul in care se cupleaza lumina in ghidul de lumina, "pentru ca ghidul, fiind de doar un milimetru, e foarte dificil sa faci cuplarea intr-un mod eficient fara a pierde multa lumina".

Angajatul Philips este destul de increzator ca recordul atins va sta ceva vreme in picioare: "Am modificat un ecran clasic LCD, iar cu aceste ecrane nu mai se poate ajunge foarte departe in privinta subtirimii de unde suntem noi in acest moment. Numai partea de LC este de doi milimetri. In parte de backlighting nu stiu daca se poate reduce mai mult decat am redus noi. Exista oledurile (n.r. - organic light-emitting diode), care pot fi foarte subtiri si care ne pot concura. Noi am ales sa lucram pe
LCD-uri pentru ca este o tehnologie matura, care beneficiaza de un volum mare de vanzari si de preturi in scadere, in timp ce oledurile sunt in continuare extrem de scumpe".

Detaliile concrete legate de pret si data lansarii mai intarzie. "Suntem in discutie cu diversi parteneri pentru a-l aduce pe piata cat mai rapid, insa nu avem o data prognozata pentru lansare. Speram sa fie la un pret convenabil, deoarece componentele folosite sunt standard", spune Onac.

Eugen Onac
Sursa: Cotidianul

Lampi transformate in LCD

Angajat de aproape trei ani in cadrul Philips, Eugen Onac are 33 de ani si este absolvent al Facultatii de Fizica la Universitatea din Bucuresti, unde a mai urmat un program de master. A facut apoi un stagiu de cateva luni in Germania, la Cottbus, si a continuat cu un doctorat in Olanda, la Universitatea Tehnica din Delft. Imediat dupa, la sfarsitul lui 2005, s-a angajat la Philips. Primul contact cu tubul catodic, avut in copilarie, il urmareste si acum pe Onac: "Primul televizor pe care mi-l amintesc era unul alb-negru, cu lampi".

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: