Gunoiul din turism nu poate fi bagat sub pres

Data publicarii: 03-09-2008 | Turism

Visul de a creste ponderea turismului in Produsul Intern Brut ramane o forma fara fond atata timp cat pe fundalul pozelor de vacanta de pe litoral (si nu numai) se vad urmele neglijentelor administratorilor politici, dar si privati ai capacitatilor de cazare, noteaza Adevarul. Nu este de mirare ca, in ciuda unor eforturi individuale, turismul romanesc pierde in loc sa castige.

In luna iulie, gradul de ocupare in structurile de cazare a cazut cu 1,6 % fata de aceeasi luna din anul 2007, cu turismul de pe litoral in frunte. Micsorarea numarului de nopti de cazare indica o nestatornicie  a turistilor.

Confortul,  calitatea serviciilor sau cea a cailor de acces sunt motive suficiente de a schimba locul de petrecere a timpului liber. Cifrele statistice arata ca dupa aproape 20 de ani nu alternativa este cea care creeaza diversitatea in turismul romanesc. Pentru ca alternativa este doar turismul extern.
 
In conditiile unui grad mic de ocupare, innoptarile au scazut cu 1% in luna iulie fata de 2007

Gradul de ocupare in turism a fost in luna iulie de numai 45,4%. Chiar daca litoralul va atrage 1,5 milioane de turisti la sfarsitul verii, cifrele raman modeste.

Fiecare noua raportare a Institutului National de Statistica (INSE) a datelor privind activitatea din turism readuce in prim-plan un domeniu cu potential urias de crestere. Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica au fost in usor declin in intervalul iulie fata de aceeasi luna a anului trecut.

Chiar daca numarul total al celor sositi in unitatile de cazare a depasit 900 de mii de personae, cresterea de numai 2,7% nu a oferit motive de bucurie hotelierilor. "Anul acesta au devenit vizibile efectele negative ale deficientelor politicii de dezvoltare ale acestui sector.

In primul rand, as invoca crasa indiferenta din partea acestui Ovidiu Silaghi (ministrul IMM-urilor, n.r.), care nu a alocat nici macar un euro pentru promovare", apreciaza seful agentiei Paralela 45, Alin Burcea. Fostul secretar de stat in ministerul de resort atribuie responsabilitatile precarelor cifre din turism atat autoritatilor, cat si greselilor "strategice" ale membrilor breslei.

"Nu este posibil sa dezvolti turismul atata timp cat de la Cluj in Antalyia se fac doua ore, iar pana pe litoral 14. Dar nici nu este normal ca pretul unui sezlong patru euro." considera Burcea.

Dificultati de adaptare

Hotelierii au dificultati in a se adapta evolutiilor preferintelor turistilor. Aceasta ar explica de ce, fata de aceeasi perioada din anul precedent, indicele de cazare neta dupa primele sapte luni din 2008 a fost in scadere cu 0,8%, pana la nivelul de 33,4% din totalul structurii de cazare.

Pachetele turistice nu sunt suficient de atractive pentru a ii convinge pe turisti sa ramana mai mult sau sa revina in acelasi loc. Cu atat mai mult cu cat anul acesta a fost evidenta tendinta turismului de weekend in care clientela isi schimba frecvent locul de cazare", considera Cornel Gaina, administratorul complextului turistic Cormoran..

5 milioane de turisti

Conform comunicatului INSE, innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica a totalizat in luna iulie 2008 88,0% din numarul total de innoptari, in timp ce turistii straini au reprezentat 12,0%, ponderi aproximativ egale cu cele din luna iulie 2007.

Desi oficialii ANAT anticipeaza ca numarul turistilor romani si straini vor fi depasit la sfarsitul verii 5 milioane de turisti, in toata tara, cifrele sunt modeste. "In 2008, moficarile cele mai importante sunt asteptate sa se produca in turismul de business, care a inregistrat o crestere de 3%", anticipeaza Traian Badulescu, ofiter de presa la asociatia de profil, ANAT.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: