Functionarii publici controleaza jumatate din piata de contabilitate

Data publicarii: 03-09-2008 | Finante-Banci

In cadrul celui de-al XVII-lea Congres al Profesiei Contabile din Romania, Marin Toma, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), a adus in discutie incompatibilitatile si conflictele de interese in profesia contabila. Presedintele CECCAR a aratat ca sistemul generalizat in economia romaneasca a determinat ca functionarii publici sa controleze jumatate din piata serviciilor contabile.

Potrivit acestuia, cauzele fundamentale sunt reprezentate de nedefinirea sau definirea eronata a rolului statului in economie si a conceptului de parteneriat public-privat. Guvernele "digera" greu, chiar au un comportament abuziv, arogant, fata de tot ce e neguvernamental. O a doua cauza, a explicat Marin Toma, este reprezentata de calitatea deplorabila a unor reglementari care urmaresc mai mult interese ale unor grupuri-tinta, si nu interesul general. Si, nu in ultimul rand, educatia, cultura si mentalitatile inadecvate ale unor factori de decizie politica.

Potrivit lui Marin Toma, sistemul generalizat existent in societatea romaneasca poate fi exemplificat prin faptul ca parlamentari si inalti functionari guvernamentali se regasesc in diferite comitete de privatizare, in consilii de administratie, comisii de cenzori si in alte functii in sectorul privat.

De asemenea, functionari publici sunt implicati in furnizarea unor servicii liberale intreprinderilor, iar ministri si multi functionari guvernamentali se afla in conducerea unor organisme neguvernamentale si chiar a organismelor profesionale (cum este cazul chiar in profesia contabila: CAFR - Camera Auditorilor Financiari din Romania si CCF - Camera Consultantilor Fiscali).

In plus, acest sistem poate fi ilustrat si prin infiintarea in cadrul unor ministere si agentii guvernamentale de tot felul de structuri cu atributii de consultanta paralele cu cele neguvernamentale care insa realizeaza o concurenta neloiala si deruteaza consumatorii. Tot aici intra si formarea de catre institutii si organisme guvernamentale si de banci a unor "echipe ale casei" prin tot felul de "agreeri" in domeniul prestarii serviciilor de consultanta, audit, evaluare etc.

Consecintele sistemului generalizat, conform presedintelui CECCAR, sunt, in primul rand, coruptia, evaziunea si alte crime economice. In al doilea rand intarzierea procesului de integrare europeana si cresterea nejustificata a costurilor sociale ale transformarilor economice. Pe langa acestea, se numara si o birocratie excesiva care inabusa spiritul de intreprinzator si neincrederea celor multi in virtutile economiei de piata.

Marin Toma a subliniat faptul ca, in cadrul acestui sistem, in profesia contabila este de neinteles de ce auditul statutar, care se pretinde a fi independent, trebuie sa fie condus de functionari ai statului in frunte cu ministrul Sanatatii si ca este de neinteles de ce un ministru care are sarcina de a controla in numele statului cum se respecta legea fiscala conduce si un asa-zis organism autonom care acorda consultanta fiscala acelorasi contribuabili.

Cel de-al XVII-lea Congres al Profesiei Contabile din Romania a reunit un numar impresionant de participanti, peste 1.500 de reprezentanti ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR), parteneri interni, reprezentanti ai mediului de afaceri, precum si importante personalitati precum: Fermin del Valle, presedintele Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC), si Jacques Potdevin, presedintele Federatiei Expertilor Contabili Europeni (FEE). Au mai participat reprezentanti ai Bancii Mondiale, ai Parteneriatului Sud-Est European pentru Dezvoltarea Contabililor, Federatiei Internationale a Expertilor Contabili francofoni.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: