BERD: Infrastructura este elementul cheie pentru investitii in Balcani

Data publicarii: 03-09-2008 | Economie

Stabilitatea politica si imbunatatirea infrastructurii sunt factorii cheie pentru ca tarile din Balcani sa atraga capital strain si sa-si mentina cresterea economica, a declarat presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in cadrul unui interviu acordat Reuters.

Thomas Mirow, presedintele BERD, a declarat ca o mare parte din cei 500 milioane euro ai BERD destinati tarilor din Balcani in 2009 vor fi folositi pentru proiecte de infrastructura, in special pentru sectorul transporturilor.

Reteaua rutiera a regiunii a fost afectata in anii '90 din cauza razboaielor ce au urmat despartirii Iugoslaviei.

"Infrastructura este o conditie obligatorie pentru cresterea economica", a spus Mirow.

Acesta este de parere ca stabilitatea economica este un factor decisiv intr-un moment in care competitia pentru atragerea de capital strain este acerba, iar "stabilitatea si increderea sunt factorii cheie pentru sprijinirea cresterii economice".

Tarile din Balcani trebuie sa-si defineasca obiectivele si politicile si sa le implementeze cat mai repede, acesta fiind singurul mod prin care pot demonstra ca sunt parteneri siguri pentru investitorii straini.

"Suntem de parere ca imediat ce apare riscul politic, investitiile de capital scad, iar oamenii devin precauti", a declarat Mirow, la finalul vizitei sale din Serbia, o tara privita cu prudenta de catre investitori din cauza politicii instabile, cu un sentimnent nationalist puternic.

Inca din iulie, de cand are parte de un guvern pro-occidental, Serbia doreste sa obtina statutul de membru al Uniunii Europene si sa ajunga la acelasi nivel cu vecinii sai fosti socialisti ce au aderat deja la UE. Multi sarbi sunt iritati de faptul ca unele natiuni precum Romania si Bulgaria fac deja parte din Uniune.

Liderii tarii, printre care si presedintele Boris Tadici si premierul Mirko Cvetkovici se afla, miercuri, la Bruxelles pentru o intrevedere cu oficialii Uniunii pentru a discuta in favoarea unor relatii mai stranse intre Belgrad si UE.

Mirow a declarat ca Serbia, fiind cel mai mare stat balcanic, va primi mai mult de jumatate din fondurile destinate proiectului. Analistii estimeaza ca o stabilitate a tarii va avea un efect pozitiv asupra celorlalte state mai mici, precum Bosnia si Macedonia.

BERD, ce a investit pana acum 4,9 miliarde dolari in tarile Balcanii de Vest, vrea, de asemenea, sa investeasca in sectorul energetic.

Banca ramane ferma in oferirea de imprumuturi si aranjamente de capital companiilor private, mai ales intreprinderilor mici si mijlocii, pentru a le ajuta sa se dezvolte pe plan international.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: