Eurostat: Economia zonei euro a inregistrat prima scadere trimestriala

Data publicarii: 03-09-2008 | Economie

Reducerea investitiilor si a consumului privat a dus la prima incetinire economica trimestriala a zonei euro, in intervalul aprilie-iunie, iar scaderea vanzarilor de retail din luna iulie semnaleaza o prelungire a tendintei de diminuare a consumului, conform datelor oficiale, preluate de Reuters.

Biroul statistic european Eurostat a confirmat, miercuri, estimarea anterioara de incetinire economica a zonei euro, cu 0,2%, fata de primul trimestru al acestui an, reprezentand cea mai slaba performanta economica din 1995.

In august, economia zonei euro a crescut doar cu 1,4% fata de acceasi luna din 2007, in scadere fata de estimarea precedenta , de 1,5%, publicata pe 14 august.

Scaderea investitiilor cu 1,2% a reprezentat o diminuare cu 0,3 puncte procentuale a cresterii economice in al doilea trimestru, iar reducerea consumului privat s-a concretizat intr-o scadere cu 0,1 puncte procentuale.

Economistii spera ca temperarea cresterii economice sa reduca presiunile inflationiste din zona euro, ceea ce ar face ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa scada rata dobanzii de politica monetara.

Oficialii BCE se vor reuni, joi, insa se estimeaza ca acestia nu vor modifica rata dobanzii, fixata in prezent la 4,25%, o eventuala reducere fiind posibila la inceputul anului 2009.

Deteriorarea mediului economic al zonei euro, puternic afectat de incetinirea economiei Germaniei, Frantei si Italiei precum si de reducerea increderii investitorilor in lunile iulie si august, au sporit temerile unei recesiuniu tehnice, definita prin scaderea in doua trimestre consecutiv a produsului intern brut (PIB).

Temperarea cresterii economice a zonei euro nu a depasit rata de incetinire a economiei Japoniei, care a scazut cu 0,6% in intervalul aprilie-iunie, dar s-a situat mult sub nivelul economiei Statelor Unite, care a sporit cu 0,8% in acelasi interval.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: