BCE va mentine dobanda cheie la 4,25% pentru a tempera inflatia

Data publicarii: 04-09-2008 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine, joi, dobanda cheie la acelasi nivel de 4,25%, o reducere a acesteia fiind putin probabila pe termen scurt, ca o masura de combatere a inflatiei, in ciuda temperarii cresterii economice, conform analistilor intervievati de Reuters.

Datele din ultima luna au confirmat incetinirea economica a zonei euro, care a inregistrat prima scadere trimestiala, desi ieftinirea petrolului a contribuit la temperarea inflatiei, care se accentuase pana la nivelul record de 4%.

Analistii preconizeaza ca oficialii BCE vor ramane alerti in privinta riscului de crestere a preturilor, in special dupa ce previziunile economice care vor fi publicate joi, vor indica mentinerea inflatiei la un nivel ridicat pentru o perioada mai lunga decat se estimase anterior.

Toti cei 83 de economisti chestionati de Reuters sunt de parere ca BCE va mentine rata dobanzii cheie la 4,25%, la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 4 septembrie, dupa ce in iulie, a inasprit conditiile de creditare pentru prima data in acest an, pentru a diminua estimarile inflationiste ce pot genera o spirala inflationista.

Cu toate acestea, estimarile de crestere economica vor fi probabil reevaluate in scadere, urmand ca si rata dobanzilor sa urmeze aceeasi tendinta. Peste 50% din analistii chestionati de Reuters intrevad o reducere a dobanzaa cheie in primul semestru al anului 2009.

Economistii au spus ca presedintele BCE, Jean Claude Trichet, ar putea repeta la conferinta de presa de joi ca institut ia cu sediul la Frankfurt nu are niciun fel de estimari cu privire la evolutia politicii monetare, chiar daca folosirea unei astfel de sintagme ar putea arata ca bancherii centrali europeni sunt poate mai pregatiti sa coboare dobanda cheie decat ar fi necesar.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: