Doi brokeri ai Credit Suisse condamnati pentru frauda

Data publicarii: 04-09-2008 | Diverse

Doi brokeri ai Credit Suisse au fost condamnati la 20 de ani de puscarie si plata a 5 milioane dolari pentru ca si-au inselat si indus in eroare clientii cu scopul sporirii comisioanelor, scrie The Telegraph.

Julian Tzolov si Eric Butler au fost condamnati de o curte federala din Brooklyn pentru dezinformarea investitorilor in privinta gradului de risc al unor instrumente financiare precum creditele pentru studenti, investitiile ipotecare si obligatiunile cu rata variabila (collateralised debt obligations - CDO). Din noiembrie 2004 pana in august 2007, cei doi au derulat tranzactii de peste un miliard de dolari cu astfel de instrumente extrem de riscante.

Tranzactiile realizate au fost fara acordul Credit Suisse, rezultatul fiind pagubirea clientilor, dupa declansarea crizei financiare cei doi brokeri aflandu-se in imposibilitatea de a le mai returna banii. Pentru a-si linisti clientii, brokerii le trimiteau e-mail-uri cu liste false de obligatiuni cumparate, din care reiesea ca investitiile sunt axate mai mult pe credite studentesti, mai putin riscante.

In comunicatul Credit Suisse se arata ca "in septembrie 2007 cei doi angajati au fost eliberati din functie dupa ce am descoperit activitatile lor ilegale. Institutia noastra a informat imediat autoritatile pe care le-a asistat pana la solutionarea cazului".

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: