ANAF scoate de pe piata peste 145.000 de fantome

Data publicarii: 04-09-2008 | Finante-Banci

Odata cu publicarea in Monitorul Oficial a unui ordin postat pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care prevede ca societatile care nu depun in doua termene consecutive anumite declaratii fiscale vor deveni automat inactive, numarul companiilor care nu vor mai avea dreptul sa utilizeze documente sau formulare tipizate cu regim special va creste la peste 145.000.

Conform ANAF, in cazul in care o persoana juridica va fi declarata inactiva, documentele cu regim special emise ulterior intrarii in inactivitate nu vor produce efecte juridice din punct de vedere fiscal. De asemenea, avizele, autorizatiile, licentele, acordurile si orice alte acte in baza carora contribuabilii inactivi sunt autorizati sa functioneze sau sa desfasoare diverse activitati economice se suspenda de drept. Mai mult, companiile declarate inactive nu vor mai putea efectua tranzactii, iar inregistrarea in scopuri de TVA va fi anulata din oficiu. Potrivit unei liste publicate pe pagina de Internet a ANAF, cele mai multe dintre companiile care urmeaza a deveni inactive provin din Capitala (peste 37.000) si din judetele Constanta (7.000), Iasi (6.000), Timis, Cluj si Dolj (peste 5.000 in fiecare).

Ordinul ANAF selecteaza sapte declaratii fiscale ce trebuie depuse lunar, acestea avand de-a face cu anumite categorii de impozite si taxe. Astfel, sunt vizate de ANAF declaratiile 100 (obligatii de plata la bugetul de stat), 102 (obligatii de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale), 103 (accize), 300 (decont de TVA), 301 (decont special de TVA), 390 VIES (livrari/achizitii intracomunitare de bunuri), 394 (livrari/prestari si achizitii efectuate pe teritoriul national). Pana la modificarea Codului de procedura fiscala, in februarie 2008, ANAF declara inactive companiile care nu depuneau declaratii si situatii financiare si nu plateau impozitele si contributiile catre bugetul de stat si bugetele de asigurari in decurs de 12 luni consecutive.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: