Hibridul Toyota iQ, dubla performanta

Data publicarii: 04-09-2008 | Auto

Modelul minion va fi desemnat "cel mai mic hibrid" si "cel mai mic automobil pe patru roti construit vreodata", noteaza Adevarul. Japonezii vor lansa la Salonul Auto de la Paris hibridul mini pentru transport urban, care ar putea fi disponibil pe piata incepand cu anul 2010.

Cu o lungime de numai trei metri, varianta mini este insa suficient de spatioasa pentru patru locuri - trei pentru adulti si unul pentru copil. Designul inteligent si tehnologia performanta propusa de japonezii de la Toyota fac ca minionul iQ sa fie considerat una din solutiile radicale pentru transportul urban, adaptata atat nevoilor personale, cat si exigentelor protectiei mediului inconjurator.

Concept inspirat de Prius

Revolutionar in segmentul masinilor compacte pentru transport urban, automobilul din gama micro se doveste a fi, de asemenea, si un model prietenos cu mediul. Astfel, conceputa sa respecte normele de poluare din Japonia (140 de grame de dioxid de carbon pe kilometru), varianta mini a celor de la Toyota se impune cu o valoare a emisiilor poluante de sub 100 de grame pe kilometru.

Pe langa agregatul de 1.0 litri de care dispune modelul echipat cu varianta clasica de motorizare, hibridul va avea un propulsor care va face pereche cu un motor electric, urmarind principiul dupa care functioneaza bine-cunoscutul model Prius. Potrivit oficialilor companiei, hibridul Toyota iQ va avea o autonomie de pana la 25 de kilometri ajutandu-se numai de electricitate.

Toyota IQ

In urma cu un an, la momentul lansarii formei de concept, reprezentantii Toyota anuntau ca productia de serie nu va demara mai devreme de inceputul anului 2009. Recent insa, oficialii companiei producatoare au declarat ca varianta de serie va intra in productie inainte de sfarsitul acestui an, urmand ca, de anul viitor, sa fie disponibila pentru cumparatori.

Desi oficialii Toyota nu au facut cunoscute, pana in prezent, toate detaliile, cum ar fi consumul de combustibil, ceea ce se stie cu certitudine este ca planurile pentru primul an de productie prevad un numar de 100.000 de unitati. In ceea ce priveste varianta hibrid, se estimeaza ca primele masini vor intra pe piata in 2010.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: