BizBook: Pericolul ascuns din economia globala

Data publicarii: 05-09-2008 | Finante-Banci

Sistemul financiar mondial este intr-un punct critic, dominat de incertitudine si haos economic, augmentat de o potentiala schimbare pe scena geo-politica, e de parere David Smick autorul cartii "Pamantul e rotund: pericolul ascuns din economia globala".

El argumenteaza ca amplificarea tranzactiilor financiare si usurinta circulatiei banilor de la un continent la altul i-a facut pe liderii economici si politici sa-si piarda abilitatea de a vedea riscurile potentiale. 

"Potrivit lui Smick, semintele crizei globale actuale au fost sadite in urma cu multi ani, ele insa nu au putut fi observate decat cand au ajuns la maturitate, asa cum sunt astazi. "Noua "curbura" a pamantului nu le-a permis liderilor sa vada mult in fata. Suntem obligati sa jalonam printre pericole pe care nu le putem vedea decat din scurt", spune Smick.

Mesajul transmis de Smick nu este unul optimist, atat pentru ca este tot mai greu de fixat instabilitatea, cat si pentru ca eficacitatea solutiilor guvernamentale este limitata. El citeaza cazul UBS, cea mai mare banca elvetiana, care are foarte multe legaturi financiare cu Statele Unite. Expunerea totala a USB este de patru ori mai mare decat intreg Produsul Intern Brut al tarii. Rezultatul: in cazul unei crize, guvernul va fi incapabil sa ajute banca.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: