BCR ataca voalat decizia BNR de limitare a creditarii

Data publicarii: 05-09-2008 | Finante-Banci

Ca reactie la decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a limita riscul de credit pentru imprumuturile destinate persoanelor fizice, Banca Comerciala Romana a atacat ieri, voalat, institutia condusa de guvernatorul Mugur Isarescu, subliniind intr-o analiza proprie ca efectele regulamentului Bancii Centrale vor fi resimtite din 2009 si vor consta intr-o eventuala incetinire a cresterii economice, in special pe segmentul constructiilor si al serviciilor, noteaza Curentul.

Desi a subliniat ca "in conditiile in care decizia BNR se va suprapune peste trendul pozitiv deja existent, este de asteptat ca vulnerabilitatea externa a Romaniei sa se diminueze", BCR este destul de reticenta cu privire la efectele limitarii riscului de credit: "Ramane de vazut daca aceasta masura administrativa va avea un efect mai pronuntat asupra creditelor de consum, unul dintre motoarele cresterii consumului gospodariilor populatiei in ultimele trimestre, sau daca nu va afecta mai mult creditul ipotecar".

"Este posibil ca impactul noului regulament asupra ritmului de crestere a creditului retail sa fie mai puternic decat majorarile succesive ale dobanzii de politica monetara de pana in prezent. Din acest motiv, consideram ca pe termen mediu probabilitatea de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii-cheie este mai ridicata decat probabilitatea de relaxare a politicii monetare prin renuntarea la o parte din masurile administrative", se spune in analiza BCR.

Totodata, analistii bancii se asteapta la o incetinire mai accentuata a creditului de retail, comparativ cu anii precedenti, si sunt de parere ca si fara aceasta masura adoptata de BNR, avansul imprumuturilor s-ar fi redus, ca urmare a efectului de baza. "Intr-un scenariu mai pesimist, aceste masuri ar putea conduce la o franare mai abrupta a cresterii economice in 2009, o ipoteza de lucru neutra indicand numai o incetinire moderata. Este important de mentionat ca nivelul avansului economic de anul viitor ar putea fi privit dintr-un unghi gresit de catre analistii externi si s-ar putea realiza o extrapolare mecanica pentru 2010, incorecta in opinia noastra, similara cu estimarile liniare (pe baza ultimilor doi ani) prezentate in urma cu mai putin de un an cu privire la majorarea deficitului de cont curent pana la 17,5% din PIB in 2008", apreciaza analiza BCR.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: