Topul destinatiilor de Revelion

Data publicarii: 05-09-2008 | Turism

Operatorii spun ca preturile pentru vacantele de sarbatori vor fi asemanatoare cu cele de anul trecut, noteaza Cotidianul. Cea mai ieftina destinatie va fi Grecia continentala, in Paralia Katerini, unde un sejur in perioada Anului Nou poate costa sub 200 de euro. Se asteapta o crestere a cererii pentru destinatiile exotice, chiar daca pe acest segment exista pachete care costa peste 2.000 de euro. "Romanii nu mai sunt la fel de traditionalisti ca acum cativa ani, cand, inevitabil, alegeau ca destinatie de Revelion muntele. Azi prefera destinatiile exotice si-si permit nu numai sa viseze, ci chiar sa mearga in tarile calde. Agentiile de turism mizeaza anul acesta pe Egipt, Tunisia, Malta, Grecia continentala, Cipru, Tenerife, Dubai", spune Ciprian Enea, consultant al unei agentii de turism.

Ca de obicei, vor fi la mare cautare capitalele europene: Paris, Viena, Roma, Atena, Lisabona, Praga si statiunile de schi din Austria, dar si cele din Slovacia. In general, pachetele special concepute pentru Revelion au intre patru si sapte zile si ofera transportul, cazarea cu mic-dejun, demipensiune sau pensiune completa si, la alegerea clientului, cina festiva.

Cererea va fi mare pentru destinatiile de schi. Cele mai cautate vor ramane si in acest an statiunile din Austria, dar se asteapta ca solicitarile sa creasca si pentru Slovacia. Cea mai la indemana varianta pentru cei care nu mai vor sa mearga pe Valea Prahovei este Bulgaria, unde in perioada Revelionului o noapte de cazare costa intre 50 si 100 de euro/noapte, in functie de numarul de stele ale hotelului. Un sejur de o saptamana in Zell am See, intr-o pensiune confortabila, costa 300 de euro de Revelion, bani in care intra si micul dejun. In Kaprun, intr-un hotel de 3 stele, pretul este de 640-650 de euro in perioada Revelionului, suma care include sapte nopti de cazare si demipensiune. Cei care vor mai mult confort pot opta pentru un hotel de 4 stele. Pentru un sejur similar la un astfel de hotel in Zell am See se vor plati intre 500 si 850 de euro de persoana, in functie de hotel si de tipul de masa pentru care s-a optat. In Kaprun, pretul este de 650-670 de euro in perioada Revelionului.

Slovacia este ceva mai ieftina. In Strbske Pleso, intr-un hotel de 3 stele, se platesc 35-40 de euro/persoana/noapte. Intr-un hotel de 4 stele se vor plati intre 45 si 60 de euro/noapte. Preturile difera in functie de sezon. Intr-o alta statiune, Tatranska Lomnica, pentru o noapte de cazare intr-un hotel de 2 stele se vor plati 30-35 de euro, in vreme ce intr-un hotel de 3 stele se vor achita 40-50 de euro/persoana/noapte, iar la unul de 4 stele, pretul ajunge la 50-65 de euro. Si in cazul acestora, tarifele includ si masa in regim de demipensiune.

Multi romani prefera capitalele europene. Parisul este in continuare orasul preferat al romanilor, iar pretul pentru cinci nopti de cazare cu mic-dejun intr-un hotel de 3 stele este de 500-550 de euro. Patru nopti de cazare cu mic-dejun intr-un hotel de 4 stele din Viena costa intre 350 si 450 de euro, in functie de locul in care se afla hotelul. Cei care doresc sa mearga de Revelion intr-o capitala europeana mai pot alege intre Praga, pentru care vor plati in jur de 400-450 de euro pentru un pachet similar cu cel din Viena, Budapesta - 330-340 de euro pentru patru nopti de cazare sau Lisabona - 700 de euro pentru o saptamana intr-un hotel de 5 stele. Preturile nu includ transportul.

Destinatiile insorite sunt la moda si in acest an. "Egiptul este una dintre cele mai cautate destinatii de Revelion, iar asta se datoreaza faptului ca este un loc deosebit, aflat la doar doua ore si jumatate cu avionul de tara. Cei care doresc ceva mai exotic pot alege ofertele pentru Rio de Janeiro, Thailanda, Dubai, Tenerife si Republica Dominicana", spune Adriana Goicea, managerul agentiei Prompt Service Tour. Sapte nopti de cazare cu mic-dejun intr-un hotel de 4 stele din Dubai costa in jur de 1.500 de euro. Varianta mai ieftina o reprezinta Egiptul. Astfel, un sejur de o saptamana intr-un hotel de 5 stele din Hurghada costa in jur de 750-800 de euro. In cazul in care se opteaza pentru un hotel de 3 stele, pretul ajunge la 650-750 de euro, in functie de tipul de masa pentru care se opteaza: demipensiune sau all-inclusive. In Sharm el Sheikh, intr-un hotel de patru stele, un sejur de o saptamana cu demipensiune costa 650-670 de euro, in vreme ce intr-un hotel de 5 stele, pretul pentru acelasi sejur ajunge la 900-1.000 de euro/persoana.

In Tunisia, intr-un hotel de 3 stele, o vacanta de o saptamana in perioada Revelionului este de aproximativ 400 de euro, in vreme ce in cazul unui hotel de 4 stele se poate ajunge si la 800 de euro. "Pentru Revelionul 2009 incercam sa tinem in frau majorarile care sunt cauzate in primul rand de preturile carburantilor. Estimam o majorare cu 10% a preturilor", spune Gheorghe Stoian, directorul unei agentii de turism.

In cazul in care se doreste o destinatie exotica, si costurile cresc. Un sejur care include opt nopti de cazare cu mic-dejun intr-un hotel de 5 stele de pe Copacabana, transportul cu avionul si un tur al orasului costa sub 3.000 de euro. Un sejur similar in Thailanda costa in jur de 2.300 de euro. O vacanta de revelion in Kenya costa aproximativ 2.500 de euro.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: