Trei romani din patru cred ca sunt prost platiti

Data publicarii: 05-09-2008 | HR/Cariere

Trei sferturi dintre romani considera ca sunt platiti mai prost decat merita, iar daca ar fi patroni, s-ar angaja pe sine, oferindu-si un salariu mai mare, potrivit unui studiu realizat de BestJobs.ro. "Romanii au o parere foarte buna despre ei insisi si cred ca sunt experti in domeniile lor de activitate. Pe langa faptul ca se considera platiti mai prost decat merita, cei mai multi viseaza sa isi deschida propria afacere in viitor", comenteaza Constantin Ferseta, marketing manager pentru Neogen, companie detinatoare a site-ului Bestjobs.ro.

Peste 10% dintre romani, daca ar fi partoni, s-ar angaja in cadrul companiei, dar pe un salariu la acelasi nivel cu cel pe care il au in prezent, iar numai 3,9% si-ar oferi un salariu mai mic. "Romanii nu cunosc ce inseamna povara taxelor salariale. Nu este vorba ca in prezent sunt putin platiti, ci ca isi doresc, intotdeauna, un venit mai mare", spune Isabella Berghoffer, managing director pentru compania de consultanta in resurse umane Royalty Jobs International. Multi dintre respondenti considera ca ar putea face mai mult si, implicit, ar putea fi platiti mai bine, adauga reprezentantul Neogen. "Un angajat roman este de zece ori mai putin productiv decat un angajat vestic. Studiul BestJobs arata ca trei sferturi dintre romani au gandire de angajati, nu gandire de antreprenori", spune Marian Manolache, antreprenor care detine compania de consultanta in resurse umane Skill Team.

Reprezentantul BestJobs este de acord ca, daca ar fi antreprenori veritabili, de succes, "multi ar fi raspuns 'nu' sau 'da, dar pe un salariu mai mic'. Atat timp cat vrei sa iti mentii costurile sub control si poti gasi angajati la costuri mici, intotdeauna vei opta pentru ei". Rezultatul acestui studiu indica si o cultura antreprenoriala scazuta in Romania, potrivit specialistilor in resurse umane. Pe de alta parte, 9,9% nu s-ar angaja in cadrul fimei pe care ar conduce-o. Astfel, peste 10% dintre romani considera ca, in prezent, primesc mai multi bani decat merita si daca seful lor ar sti exact care le este nivelul, probabil ca nu i-ar mai angaja.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: