Continuarea ieftinirii petrolului va afecta tarile producatoare

Data publicarii: 08-09-2008 | International

Ministrul iranian al petrolului a spus ca o continuare a scaderii pretului petrolului ii va afecta pe producatori, potrivit paginii de internet a Ministerului Petrolului, declaratia venind cu trei zile inainte de reuniunea ministeriala a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, arata Reuters.

Ministrul Gholamhossein Nozari a mai spus ca Iranul, al patrulea exportator mondial de petrol, vrea un pret "echitabil" la petrol, fara a da detalii.

La inceputul acestei saptamani, ministrul iranian declara ca nivelul de 100 dolari/baril ar fi pretul minim acceptabil.

Petrolul s-a ieftinit semnificativ, de la nivelul record de 147 dolari/baril atins in iulie pana sub 107 dolari/baril in tranzactiile de vineri.

"Daca tendinta de reducere a preturilor continua ca acum, producatorii vor fi afectati", a spus Nozari agentiei Shana, indicand ca nu a avut loc o reducere a costurilor de productie.

Inainte de reuniunea OPEC din 9 septembrie, de la Viena, oficialii iranieni din sectorul petrolului au sustinut ca membrii organizatiei trebuie sa reduca productia pentru a elimina supraoferta din piata.

Mohammad Ali Khatibi, guvernatorul iranian al OPEC, a declarat in aceasta saptamana, pentru Reuters, ca OPEC ar putea fi nevoita sa reduca oferta de petrol cu 1,5 milioane de barili/zi, sau aproape 5%, pentru a echilibra piata mondiala pana la inceputul anului viitor.

Iranul are in mod traditional o abordare agresiva in privinta preturilor petrolului, ca si Venezuela, care a anuntat ca preturile record de aproape 150 dolari/baril au fost "nerationale" si ca estimeaza ca acestea se vor stabiliza undeva in apropiere de 100 dolari/baril.

OPEC nu are, in mod oficial, cote de productie, insa termenul este folosit uneori pentru a descrie tintele de productie ale fiecarei tari membre. Unele state, in special Arabia Saudita, produc peste tintele fixate.

NewsIn