Deznodamant in cazul Fannie Mae si Freddie Mac: Guvernul SUA preia controlul

Data publicarii: 08-09-2008 | International

Guvernul SUA a anuntat ca a preluat controlul asupra gigantilor financiari Fannie Mae si Freddie Mac. Cele doua institutii erau principalii jucatori pe piata creditelor ipotecare din SUA, iar criza declansata in 2007 le-a adus in pragul falimentului.

Dupa mai multe incercari de salvare prin infuzie de fonduri guvernamentale, autoritatile americane au decis ca singura solutie este preluarea companiilor si punerea sub controlul Agentiei Federale de Finantare a Caselor (FHFA). Aceasta este a doua preluare decisa de Trezoreria SUA in mai putin de sase luni si vine ca urmare a incapacitatii unor firme financiare de a face fata crizei.

Fannie Mae si Freddie Mac au un rol vital pe piata americana a creditelor ipotecare, ele detinand sau garantand jumatate din totalul creditelor, a caror valoare se ridica la 12 trilioane de dolari. Sectorul ipotecar a cunoscut cea mai mare prabusire de la "Marea Depresie", iar refacerea lui va fi mult mai dificila daca cele doua companii nu vor fi puse pe linia de plutire.

De asemenea, directorii lor au fost inlocuiti. Richard Syron de la Freddie Mac si Daniel Mudd de la Fannie Mae au fost schimbati cu David Moffett, un fost oficial al Bancorp, si Herb Allison, anterior director executiv al Merrill Lynch.

George Trifu