Nunta, o afacere de milioane

Data publicarii: 08-09-2008 | Diverse

Pentru persoanele care se casatoresc, celebrarea acestui moment nu mai reprezinta bucuria de a-i avea alaturi pe cei mai buni prieteni, ci doar o afacere profitabila. Participarea la un asemenea eveniment a devenit o obligatie extrem de costisitoare. O nunta in ziua de azi inseamna sa te uiti intr-un carnetel si sa vezi daca o anumita persoana a participat la nunta ta si ce suma a lasat cadou pentru a proceda la fel, la randul tau. In loc sa se bucure pentru tine, invitatii se simt coplesiti de faptul ca trebuie sa stranga bani din timp sau sa faca imprumuturi pentru a face fata unei asemenea obligatii.

Nici pentru miri nu este o placere. Acestia trebuie sa se organizeze din timp, sa faca niste cheltuieli enorme si sa spere ca le vor recupera si vor ramane cu cat mai multi bani in plus. Astazi, pretul unei nunti este in jur de 100 de euro, indiferent de meniul nuntii si de organizarea acesteia.

Ca sa fie siguri ca nu vor iesi in pierdere, mirii trimit vestea prin cateva persoane mai apropiate, rude, in asa fel incat informatia sa circule in randul tuturor invitatilor. Pentru a ramane cu amintirea zilei celei mari, mirii apeleaza de obicei la inregistrarea momentului. De aceea, un album foto bine realizat si un DVD bine filmat sunt foarte importante. Cel mai simplu pachet care cuprinde 500 de fotografii si o filmare cu o singura camera, fara montaj, costa aproximativ 1.000 de euro.

Mirii nu se mai multumesc cu simple fotografii facute de rude sau prieteni, ci apeleaza la profesionisti. In aceste conditii, costurile se pot ridica pana la 4.500 de euro. Acestea se adauga la zecile de mii de lei cheltuite cu inchirierea localului, poate si inchirierea unei limuzine, a unei formatii sau a unor solisti, achizitionarea tinutelor pentru cei doi etc. Asta fara sa ne mai gandim la flori pentru nunta, machiat, coafat, bautura si mancare pentru acasa. Casatoria numai de dragul nuntii poate duce rapid la un divort. Mirii nu sunt pregatiti sa faca pasul, dar sunt maguliti la gandul ca pot astfel sa obtina rapid niste bani.

Datele furnizate de Institutul National de Statistica reflecta o frecventa extrem de mare a divorturilor, mai ales in cazul cuplurilor cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani sau care nu au copii sau au doar un singur "mostenitor".

Potrivit statisticienilor, situatia din tara noastra este cu atat mai grava, cu cat, in luna ianuarie a acestui an, s-a dublat numarul de casatorii, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Se pare ca un stimulent foarte serios pentru cei care au hotarat sa se casatoreasca este nu numai gandul ca vor strange ceva bani, dar interesant este si sprijinul financiar de 200 de euro, acordat de stat celor care se afla la prima casatorie.

La nivel european, una din doua mariaje se termina la tribunal. Astfel, conform Eurostat, rata cea mai mare a divorturilor se inregistreaza in Belgia, unde 71% dintre cuplurile casatorite se destrama. In cazul irlandezilor si al italienilor, doar 17-18% dintre casnicii se termina la tribunal.

Curentul