Randamentul pensiilor private obligatorii dupa patru luni: zero

Data publicarii: 08-09-2008 | Finante-Banci

Dupa patru luni de colectari, randamentul mediu al fondurilor private obligatorii de pensii este de minus 0,05%, noteaza Cotidianul. Este vorba despre o medie ponderata si nu una aritmetica. Daca am calcula randamentul mediu al celor 14 fonduri obligatorii de pensii ca medie aritmetica, atunci acesta ar fi egal cu 0,41%. Practic, constatam ca, dupa patru luni de colectari, fondurile private de pensii au putut inmulti banii incasati de la stat doar cu valoarea comisioanelor pe care le aveau de primit, investitorii ramanand doar cu banii dati.

Cel mai bun randament l-a obtinut fondul de pensii ING, de 6,97%, iar cel mai slab - BCR, de minus 2,15%, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Structura investitiilor la 31 august 2008 releva faptul ca fondurile private obligatorii de pensii au investit in cele patru luni de colectare doar 5,66% din totalul activelor in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Adica 6,19 milioane de euro. Suma totala ce putea fi investita pe bursa, potrivit prospectelor aprobate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), trecea de 35% din totalul activelor, adica peste 38,3 milioane de euro.

Fondurile obligatorii de pensii (Pilonul II) au investit cei mai multi bani in obligatiuni municipale si de stat, adica 58,89%, apoi in depozite bancare (22,37%), obligatiuni corporative (12,77%), iar restul in fonduri mutuale si actiuni listate la bursa. "Am redus expunerea pe bursa, din cauza conditiilor mai vitrege din prezent de pe piata de capital", ne-a declarat Eugen Voicu, presedintele Fondului de Pensii Viva.

Structura fondurilor private de pensii arata faptul ca pe termen mediu randamentul acestora va creste in medie cu 10% anual. Asta datorita faptului ca obligatiunile municipale si de stat, respectiv depozitele bancare au un randament anual cuprins intre 9 si 15%. Or, daca mai scadem comisioanele de administrare, randamentul mediu se apropie undeva de 7-13%. Numarul participantilor la fondurile private obligatorii de pensii a crescut de la 3,2 milioane la finalul lunii mai la 3,7 milioane la finalul lunii august.Valoarea activului net total a ajuns la 109 milioane de euro.

Cotidianul