Bancile momesc clientii cu dobanda fixa pe un an

Data publicarii: 09-09-2008 | Finante-Banci

Rata poate creste si cu 30%, atunci cand dobanda imprumutului devine variabila, noteaza Adevarul. Un imprumut la care dobanda devine variabila dupa un an sau doi poate fi o varianta convenabila doar pentru inceput. Ulterior, rata va creste semnificativ.

Constiente de faptul ca ratele mari ale creditelor imobiliare dezarmeaza tot mai multi posibili clienti, bancile au inceput sa ofere, drept momeala, finantari cu dobanda fixa in primele luni (introductorie). Un cost fix la debutul perioadei de creditare presupune si o rata mai mica fata de imprumuturile a caror dobanda este variabila de la bun inceput.

Acest lucru ii determina pe romani sa solicite astfel de finantari pentru case, mergand pe principiul "platim mai putin acum si, mai tarziu, vedem cum ne descurcam". Clientii ignora in acest fel pericolul ca, dupa un an sau doi, sa nu isi mai poata achita datoria la banca din cauza costurilor in crestere.

Noile norme ar putea modifica oferta

Bancile ofera clientilor posibilitatea ca pentru acelasi tip de imprumut sa opteze pentru o dobanda variabila de la inceputul perioadei de creditare, dupa un an sau chiar doi. In functie de aceste optiuni variaza insa si costul finantarii. Un credit cu dobanda fixa in primul an poate avea, in respectiva perioada, o rata si cu 30% mai mica fata de cel a carui dobanda este variabila de la inceput.

Daca nu am lua in calcul posibilitatea unei cresteri semnificative de dobanda dupa expirarea "perioadei  fericite", am putea spune ca aceasta varianta este chiar mai avantajoasa. Experienta a dovedit, insa, ca lucrurile nu stau chiar asa.

Bancile sunt destul de grijulii in a-si acoperi, pana la final, acest favor facut clientului. Ramane de vazut in ce masura oferta bancilor va fi influentata de impunerea regulamentului BNR privind creditarea populatiei. Constranse de noile norme de creditare, bancile ar putea sa abandoneze acest tip de finantare si sa dezvolte noi produse care sa faca accesul romanilor mai facil. 

Dobanda fixa, un cost amanat

Am comparat, in continuare, ofertele mai multor banci care ofera imprumuturi in astfel de conditii. Am luat in calcul un imprumut imobiliar in valoare de 90.000 euro, pe o perioada de rambursare de 25 de ani. De exemplu, Alpha Bank ofera celor interesati imprumutul imobiliar Alpha Housing cu dobanda variabila, cu dobanda fixa un an sau doi ani.

Daca solicitantul alege sa contracteze imprumutul de 90.000 euro cu o dobanda variabila de la inceputul perioadei de creditare (8,92% pe an), va plati bancii o rata lunara de 750,4 euro, potrivit calculelor portalului financiar Conso.ro.

In cazul in care opteaza pentru dobanda fixa pe un an sau doi, rata lunara va fi de doar 574,4 euro, respectiv 630,4 euro (la o dobanda de 5,9%, respectiv 6,9% pe an). Mai exact, imprumutul cu dobanda fixa pe un an are, in primele 12 luni, o rata mai redusa cu 176 euro decat cel cu dobanda variabila. Finantari imobiliare a caror dobanda poate fi variabila de la inceput sau dupa un anumit interval de timp ofera si BCR, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank si CEC Bank.

De la BCR, creditul imobiliar Camin poate fi contractat cu o dobanda fixa pe sase luni sau cu o dobanda variabila de la inceputul perioadei de finantare. In primele sase luni, cand costul finantarii este fix (4,95% pe an), rata este de 568,5 euro.

Daca dobanda este variabila (9,6% pe an), solicitantul va trebui sa achite lunar bancii 837,6 euro. In aceste conditii, clientul trebuie sa se astepte ca dupa scurgerea primelor sase luni, rata sa creasca, dobanda urcand in acest caz pana la 8,9% pe an.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: