Google va lansa o arhiva a ziarelor vechi pe internet

Data publicarii: 09-09-2008 | IT&C

Google este pe cale sa laseze o arhiva online a ziarelor vechi. Compania a incheiat parteneriate cu 100 dintre cele mai importante ziare, care au oferit materiale pentru arhiva de pe Internet. Copiile ziarelor au fost scanate, urmand sa fie incluse in aceasta arhiva. Imaginile de pe Internet vor prezenta paginile din ziare exact in varianta acestora de la momentul aparitiei.

Potrivit BBC News, vicepresedintele Google, Marissa Mayer, a declarat ca este un proiect de maxima importanta. Aceasta a participat la conferinta "TechCrunch50" din San Francisco, unde a prezentat pentru prima oara proiectul. In prima parte a prezentarii, doamna Mayer a aratat imagini dintr-un articol despre primii pasi facuti de un american pe luna, articol luat din editia "Rome News Tribune" de la acea vreme. Pe langa acest articol, Mayer a mai aratat titluri din alte ziare referitoare la acest subiect, poze si reclame care faceau referinta la acea zi istorica. "Importanta proiectului consta in intelegerea contextului in care au avut loc anumite evenimente." a spus vicepresedintele Google.

Arhiva online a fost creata in asa fel incat atunci cand se cauta un subiect anume, sa se gaseasca si alte articole care fac referire la acelasi subiect. Tehnologia folosita la scanarea ziarelor este asemanatoare cu cea folosita pentru "Google Books". Acesta procedura este una complexa si va dura aproximativ doi ani. Google a colaborat cu doua ziare americane, "Washington Post" si "New York Times", pentru a parcurge intr-un timp cat mai scurt procedura de scanare a ziarelor.

Puni Soni, reprezentat al Google, a scris pe blogul companiei ca, in urmatorii ani, proiectul va capata amploare. "Vom incepe sa colaboram cu cat mai multi editori, iar scopul nostru final este ca miliardele de pagini de ziare sa fie cat mai accesibile tuturor utilizatorilor de Internet."

Initiativa Google este una benefica pentru toate ziarele implicate in proiect. Pierre Little, editorul publiatiei "Chronicle Telegraph" din Quebec, a declarat ca acest proiect va aduce o contributie semnificativa jurnalismului. "Ne ajuta sa deblocam resurse care ramasesera nefolosite." a spus acesta.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: