Cehii discuta cu Rusia despre furnizare directa de petrol

Data publicarii: 10-09-2008 | International

Guvernul rus a propus eliminarea intermediarilor din livrarile de petrol facute Cehiei, ca sa imbunatateasca transparenta in relatiile comerciale, a declarat pentru Reuters, un oficial ceh pentru securitate energetica.

Vaclav Bartuska, ambasador pe probleme de securitatea energetica, a declarat, pentru Reuters, ca guvernul sustine schimbarile si ca se desfasoara negocieri in acest sens.

Livrarile de petrol rusesc facute Cehiei au scazut neasteptat in iulie, dupa ce Cehia a semnat un acord ca sa gazduiasca o baza de radar in cadrul scutului antibalistic american.

Momentul in care au scazut livrarile a creat speculatii potrivit carora aceasta ar fi o sanctiune, dar Rusia a afirmat ca scaderile sunt determinate de disfunctii in tranzactiile complexe dintre diversii intermediari. Firma petroliera Tatneft a acuzat o lipsa de petrol.

Bartuska a spus ca Rusia este interesata sa tranzactioneze direct cu guvernul ceh.

"Exista un interes al Rusiei de a negocia direct cu statul", a spus Bartuska. "Rusii vor sa reduca rolul intermediarilor, care sunt cetateni rusi si firme rusesti inregistrate in paradisuri fiscale din lume", a explicat oficialul ceh si a adaugat ca "adesea, nici nu stim cum ii cheama pe intermediari".

Petrolul importat este cumparat de rafinariile din Cehia, piata dominata de unitatea Unipetrol a companiei PKN Orlen. Unipetrol obtine petrol prin intermediul PKN, iar guvernul nu este implicat.

Bartuska a refuzat sa dea mai multe detalii, spunand ca discutiile sunt intr-un stadiu preliminar.

"Cred ca este efortul Rusiei de a face situatia mai transparenta", a mai spus Bartuska si a adaugat ca prespune ca Rusia a oferit tranzactii asemanatoare si altor tari.

Oficialii rusi au spus ca reducerea livrarilor nu este politica, iar premierul Vladimir Putin a cerut o reluare integrala a livrarilor facute tarilor din Europa Centrala.

Cehii primesc cea mai mare parte a necesarului lor de 7,7 milioane de tone de petrol pe an prin conducta Drujba din Rusia, dar au si o legatura alternativa catre Germania, care poate acoperi cand este nevoie cererea din Cehia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: