Managerii romani, pe locul 8 in lume la puterea de cumparare

Data publicarii: 10-09-2008 | HR/Cariere

Managerii romani sunt pe pozitia a 8-a intr-un top al puterii de cumparare la nivel global. Aceasta reprezinta un avans de 14 pozitii fata de anul trecut, cand Romania se afla pe locul 22. Studiul a fost realizat de firma de analiza financiara Hay Group.

Tendinta de crestere a puterii de cumparare este vizibila la nivelul tuturor tarilor emergente din Orientul Mijlociu, Asia si Europa de Est, principala explicatie fiind globalizarea pietelor si criza de talente in economiile aflate acum in plina ascensiune. Deloc surprinzator, cresterea puterii de cumparare este corelata cu o crestere a economiei tarii respective.

Distanta dintre managerii din Europa de Vest si cei din Estul si Centrul continentului se micsoreaza de la an la an, potrivit raportului. "Cresterea puternica a salariilor in randul executivilor din Est este efectul crizei de personal calificat. Cata vreme aceasta criza va persista, nu cred ca vom asista la o schimbare a trendului. Daca adaugam si bunele rezultate economice in contrast cu marile probleme financiare din Vest, putem concluziona ca sunt sanse mari ca un manager est-european sa ajunga la un venit chiar mai mare decat unul occidental" spune Scott Marlowe, coordonator al Hay Group Cehia.

Pe primele locuri in topul Hay Group al puterii de cumparare a managerilor se afla tarile din Orientul Mijlociu - Qatar, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita, urmate de Hong Kong, Turcia, Oman, Kuveit, Romania, Rusia si Tailanda. Tarile vestice inregistreaza o scadere a puterii de cumparare, Austria situandu-se pe locul 15, Germania - pe 18, Irlanda - pe 26, Italia - pe 32 si Franta - pe 33. Tarile din Europa Centrala si de Est se situeaza in partea superioara a clasamentului.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: