Bruxelles-ul vrea dezvoltarea micro-creditarii in UE pentru cresterea economiei si a ocuparii

Data publicarii: 10-09-2008 | Economie

Comisia Europeana (CE) si Banca Europeana de Investitii (BEI) au lansat instrumentul financiar Jasmine, care are scopul de a dezvolta institutiile de micro-creditare din Europa, pentru a favoriza cresterea economica si ocuparea, potrivit unui comunicat, publicat de institutie.

Comisarul european responsabil cu politica regionala, Danuta Hubner, a anuntat lansarea acestui instrument financiar ce va permite imbunatatirea ofertei de micro-creditare in Europa, care este sustinut de CE, BEI si Fondul european de investitii (FEI).

Initiativa Bruxelles-ului prevede pe de o parte furnizarea de asistenta tehnica institutiilor de micro-finantare pentru a le ajuta sa devina intermediari financiari credibili si sa obtsina mai usor acces la capitaluri, iar, pe de alta parte, se doreste finantarea operatiunilor institutiilor non-bancare cele mai promitatoare pentru ca ele sa poata acorda fonduri pentru diferite proiecte.

"Micro-creditul este o oportunitate care trebuie luata in considerare pentru cresterea economica si a ocuparii in Europa. In prezent, exista un decalaj important intre ofertele de micro-creditare disponibile in Europa - care sunt insuficiente -, si numarul persoanelor interesate sa-si deschida firme sau sa le dezvolte, dar care nu au acces la sistemul bancar traditional. De aceea, Uniunea Europeana a lansat aceasta initiativa originala al carei scop este de a impulsiona sectorul", a declarat comisarul Hubner.

Jasmine va debuta la inceputul anului 2009 printr-o etapa-pilot care va dura trei ani, cu un capital initial de aproximativ 50 milioane euro. Instrumentul propus de Comisia Europeana va asocia inclusiv banci publice si private, institutii din reteaua EUROFI (grup de reflectie dedicat serviciilor financiare si bancare europene) si alti finantatori.

Dupa estimarile Eurostat, cererea potentiala de micro-credite in Uniunea Europeana (UE) ar putea ajunge la 700.000 de imprumuturi pe termen scurt, insumand aproximativ 6,3 miliarde euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: