Bursele rusesti se confrunta cu probleme, iar actiunile Gazprom se depreciaza

Data publicarii: 10-09-2008 | Bursa

Visul sefului Gazprom, Aleksei Miller, de a conduce o companie de 1.000 de miliarde de dolari se indeparteaza tot mai mult de realitate, in conditiile in care capitalizarea companiei rusesti de gaze naturale coborase marti pana la 191,76 miliarde dolari, scriu Kommersant si Vedomosti.

In conditiile in care toate pietele inregistrau cresteri, indicele RTS a scazut cu 7,5%, iar indicele pietei interbancare din Moscova, cu 9,1%. Fuga cu accente de panica a investitorilor straini, provocata atat de motive politice, cat si economice, ar putea determina noi caderi ale indicilor, cuprinse intre 10% si 20%.

Scaderea constanta a burselor rusesti survine in pofida faptului ca trasaturile principale ale economiei Rusiei sunt linistitoare, in continuare. Pavel Tepluhin, presedintele Troika Dialog, cea mai veche si cea mai mare banca de investitii din Rusia, spune ca "in acest moment, pe nimeni nu intereseaza nici indicatorii fundamentali si nici asteptarile".

Actiunile din sectorul petrolier si de gaze naturale au inregistrat scaderi ample. Astfel, titlurile Gazprom au pierdut 7,8%, cele ale Lukoil, 9,1%, iar actiunile Rosneft au coborat cu 10,2%.

Pentru prima data in ultimii doi ani, capitalizarea Gazprom a coborat sub 200 miliarde dolari, la 191,76 miliarde dolari, respectiv cu aproape 48% sub un nivel maxim atins, de 366 miliarde dolari.

"Situatia actuala de pe piata seamana cu o recesiune, nimeni nu vrea sa cumpere, dar alarmistii vand tot, daca au ocazia", explica analistul Andrei Kilin de la Alfa-Kapital. Piata este slaba, volumele de schimb sunt scazute, nu exista cumparatori, in pofida tuturor elementelor exterioare pozitive, observa un strateg de la Alfa-Bank, Erik Depoi.

Potrivit declaratiilor lui Tepluhin, marii investitori straini care au venit pe piata ruseasca in anii 2005-2006 isi retrag banii. In conformitate cu estimarile, investitiile se cifrau la 150 de miliarde de dolari, din care in prezent, mai exista pe piata Rusiei aproape 100 de miliarde.

Piata va reincepe sa isi revina, tinand cont de factorii fundamentali, dupa ce marii investitori isi vor fi retras toti banii de pe piata ruseasca. "Atunci, vom incepe sa ne redresam folosind doar banii nostri, cam cum a fost si in 1998", mai estimeaza expertul, citat de presa rusa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: