Bogatia accentueaza diferenta dintre barbati si femei

Data publicarii: 11-09-2008 | Lifestyle

Cercetatorii au gasit noi deosebiri intre cele doua sexe: atat psihice, cat si neuronale, noteaza Cotidianul. De cand ne stim, femeile au fost percepute ca fiind mai cooperante, mai preocupate de cresterea copiilor, mai precaute si mai emotive, in timp ce barbatii se disting prin competitivitate, incredere mai mare, lipsa de responsabilitate si mai putina emotivitate. Pana acum, "vinovate" pentru aceste trasaturi erau mostenirile lasate de stramosii vanatori si culegatori. Se mai credea, totodata, ca rolurile sociale care dau contur acestor trasaturi personale se estompeaza pe masura ce femeile petrec mai putin timp cu copiii si mai mult in campul muncii.

Dupa ce au reanalizat datele culese de la 40.000 de oameni de pe sase continente, cercetatorii Universitatii Bradley din Illinois au observat ca, pe masura ce barierele externe dintre barbati si femei dispar, unele diferente interne stravechi reies la suprafata.

Mai exact, noteaza ,,New York Times'', echipa condusa de psihologul David P. Schmitt a concluzionat ca barbatii din societatile traditionale agricole si cei din statele mai sarace sunt mai precauti si mai tensionati decat barbatii din tarile dezvoltate din America de Nord si din Europa.

Pentru a explica aceste diferente, Schmitt si colegii sai au aratat cu degetul inspre dificultatea vietii din tarile sarace. Inclusiv la nivel fizic, diferentele masculin-feminin sunt mai atenuate, iar barbatii si femeile sunt mai apropiati ca inaltime datorita faptului ca, in copilarie, baietii se dezvolta deficitar din cauza unor constrangeri ce tin de malnutritie si de boli. In cazul personalitatii, nu doar constrangerile fizice, ci si cele sociale joaca un rol important: locuitorii societatilor traditionale trebuie sa isi adapteze comportamentul regulilor, ierarhiilor si rolurilor de gen, care sunt mult mai constrangatoare decat in societatile occidentale.

Inclusiv creierul are circuite diferite in functie de gen, observa o alta echipa de cercetatori de la Consejo Superior de Investigaciones Cientificas din Madrid. Potrivit livescience.com, studiul iberic concluzioneaza ca barbatii detin mai multe sinapse care se conecteaza la celule din anumite zone ale creierului decat in cazul femeilor. Cu toate acestea, barbatii nu au de ce sa se umfle in pene: noua descoperire nu implica nici un avantaj masculin fata de femei in privinta inteligentei.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: