Casele pasive, un nou concept pe piata caselor de vacanta

Data publicarii: 11-09-2008 | Imobiliare

O casa de vacanta este o investitie profitabila pe termen lung, dar costurile de intretinere in perioada in care nu este locuita sunt destul de mari. O inovatie in domeniul imobiliar a fost lansata de compania Quantum Consulting & Management (QCM), prin aducerea conceptului de casa pasiva pe piata din Romania. Locuintele pasive se deosebesc de celelalte case obisnuite prin utilizarea energiilor alternative si printr-o izolare perfecta, astfel incat intretinerea este aproape de zero atunci cand casa nu este locuita.

"In Romania, casa de vacanta a incetat sa mai reprezinte un moft si este vazuta din ce in ce mai mult ca o necesitate. Romanii nu se mai multumesc cu  doua plecari la munte in weekend si cu o saptamana la mare in decursul unui an. Mediul alarmant si stresant in care actioneaza si isi desfasoara activitatile  i-a facut sa se orienteze intr-un numar din ce in ce mai mare catre acest tip de relaxare.  Pe langa oamenii care isi doresc si isi permit o astfel de locuinta, mai sunt si cei care achizitioneaza un apartament la munte, in ansambluri ca: Tampa Gardens, Belvedere, Silver Mountain etc., bugetul pentru acest tip de locuinte fiind mai mic", a declarat Andrei Apetrei, director general al companiei QCM.
 
Segmentul celor care isi construiesc case de vacanta in adevaratul sens al cuvantului  este in prezent restrans , dar se va extinde.

Cum se construieste?

Reprezentantii QCM considera ca "cea mai  importanta este amplasarea, care trebuie realizata intr-un mediu nepoluant si linistit, cu acces facil si intr-o regiune lipsita de pericole naturale majore. La fel de importante sunt imprejurimile, traseele oferite sau obiectivele turistice din zona. Ce face o casa sa fie cu adevarat de vacanta depinde de preferintele fiecarui proprietar. Sunt persoane care le construiesc in locuri indepartate de oras sau in comune, cautand liniste si  altele care doresc  accesul usor catre oras pentru a se bucura de facilitatile acestuia."
Astfel incat relaxarea sa fie completa, pretul si cheltuielile de intretinere trebuie sa se incadreze in niste limite suportabile.

Cat costa sa-ti faci o casa de vacanta?

Un procent semnificativ din pretul locuintei de vacanta este terenul pe care urmeaza a fi construita, iar acestea s-au scumpit considerabil in ultima vreme. 

"In estimarea bugetului unei case de vacanta se pleaca in primul rand de la materialul de constructie. O casa din lemn, care de altfel este cea mai raspandita, va costa mai putin comparativ cu o casa din caramida si beton. In plus,  preturile difera in functie de complexitatea proiectului , nivelul lucrarii la care se face predarea (case la rosu, la cheie), finisaje si manopera. De preferat este sa se contacteze un consultant pentru acest tip de estimari", a declarat Andrei Apetrei.

Costul unei case de vacanta variaza in functie de materialul de constructie folosit. Daca pretul unei case din lemn este in medie de 45 000 de euro, costul unei case din caramida poate ajunge in medie la 130 000 de euro, in functie de dimensiune si locatie, in timp ce  pretul unei case din beton de 140mp se poate ridica la 180 000 de euro.

In ceea ce priveste costul final al unor case pasive, acesta poate fi cu 30% mai mare decat al unei constructii in stil clasic, astfel incat incepe de la "150.000 de euro pentru o suprafata utila cuprinsa intre 110 si 150 de mp, repartizati pe doua nivele, iar pentru vilele de lux cu lift interior, finisaje de top si terase suspendate, poate ajunge la 700.000 de euro," a declarat Andrei Apetrei, director QCM. Avantajul este ca, prin integrarea unor echipamente ecologice si inteligente in infrastructura, investitia se amortizeaza intr-un timp relativ scurt.

De ce o casa de vacanta pasiva?

Elementele distinctive ale case pasive sunt ferestrele cu trei randuri de geam, pompele de caldura, panourile solare si nivelul ridicat de termoizolatie. O casa pasiva de vacanta poate fi dotata cu un sistem integrat de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului. Astfel, pe timp de iarna, aerul rece de afara poate fi incalzit prin sistemul subteran iar energia solara poate fi folosita pentru incalzirea apei menajere. Aceste case pot avea pana la 8 etaje, o durata de viata de 100 de ani si sunt gata in termen de 6 luni -1 an.

Marele avantaj al casei pasive il reprezinta reducerea cheltuielilor de intretinere. Daca in cazul unei locuinte obisnuite de vacanta, media lunara a acestor cheltuieli este de circa 400 euro lunar, in cazul unei locuinte pasive, cheltuielile pot fi mai mici de 100 de euro.

Casele de vacanta pasive au avantajul costurilor de intretinere care sunt mult mai mici decat cele ale unei case obisnuite, de aceea pe perioada in care nu este locuita, consumul va fi aproape de zero. "Astfel, o casa pasiva reprezinta o investitie cu costuri putin mai ridicate, dar fara poluare si costuri de intretinere foarte mici."
 
"Casele pasive pot fi excelente case de vacanta, deoarece in timpul in care nu sunt locuite, consumul este redus la zero. In ceea ce priveste costurile legate de constructia unei locuinte pasive, acestea sunt mai ridicate cu aproape 30 % fata de o casa normala dar, prin integrarea unor echipamente ecologice si inteligente in infrastructura, investitia se amortizeaza intr-un timp relativ scurt", a declarat Andrei Apetrei, director QCM.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: