Noul regulament BNR taie o treime din creditul in franci

Data publicarii: 11-09-2008 | Finante-Banci

Din octombrie, creditul maxim in franci elvetieni coboara la acelasi nivel cu cel in moneda europeana, potrivit calculului redactorilor Cotidianul.

Banca Nationala a Romaniei a elaborat un nou regulament care lasa creditul in franci elvetieni fara principalul avantaj. Imprumutul maxim ce va putea fi contractat de catre o persoana fizica incepand cu 6 octombrie va fi in cazul francilor elvetieni cel mult egal cu valoarea creditului maxim in euro.

Potrivit noului regulament BNR, in calculul creditului maxim, bancile vor trebui sa ia in consideratie, printre altele, si cel mai ridicat nivel de dobanda din ultimele 18 luni, potrivit statisticilor BNR. Documentul mai spune insa ca, in cazul in care nu exista o statistica pentru moneda creditului, se va lua in consideratie dobanda la euro.

Cum BNR nu emite statistici, pentru dobanzile la creditele in franci se va avea in vedere dobanda medie pentru imprumuturile in euro. Cu alte cuvinte, in calculul creditului maxim francul elvetian isi pierde avantajul dobanzii reduse. Un calcul al Cotidianului arata ca valoarea creditului maxim va scadea cu aproximativ 30% dupa aplicarea celui mai recent regulament al BNR privind limitarea riscului de credit.

Cea mai buna dobanda la un credit de nevoi personale in franci elvetieni o gasim la Credit Europe Bank. Pentru a contracta un credit in valoare de 14.000 de franci elvetieni (8.700 de euro) la aceasta banca este necesar un venit lunar de aproximativ 1.520 de lei in conditiile actuale daca luam in seama un grad de indatorare maxim acceptat de 50%.
Dupa aplicarea noului regulament, venitul lunar necesar va urca pana la 2.135 de lei in conditiile in care dobanda folosita in calcul va urca de la 5,9%, cat este in prezent, la 9,7%, cat este cea mai mare valoare din ultimele 18 luni, potrivit Buletinului lunar al BNR. Diferenta dintre cele doua niveluri de venit este de exact 30%. Aceasta diferenta se va pastra pentru orice alta suma contractata. Cu alte cuvinte, valoarea creditului maxim scade cu 30%.

Daca aplicam noul regulament la dobanda medie practicata pentru creditele in franci, procentul se reduce la aproximativ 23%.

Creditul maxim, erodat si de cursul valutar

O alta prevedere a regulamentului recent elaborat de Banca Nationala a Romaniei spune ca la calculul nivelului maxim al creditului se va lua in consideratie cel mai prost nivel al cursului de schimb din ultimele 18 luni. Francul elvetian a avut un nivel maxim de 2,43 lei, in timp ce, in momentul actual, moneda elvetiana este cotata la 2,23 lei. Diferenta de curs este de 8,3%, iar aceasta diferenta se va reflecta in valoarea maxima a creditului ce poate fi contractat in franci elvetieni.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: