Noul regulament BNR taie o treime din creditul in franci
Data publicarii: 11-09-2008 | Finante-BanciDin octombrie, creditul maxim in franci elvetieni coboara la acelasi nivel cu cel in moneda europeana, potrivit calculului redactorilor Cotidianul.
Banca Nationala a Romaniei a elaborat un nou regulament care lasa creditul in franci elvetieni fara principalul avantaj. Imprumutul maxim ce va putea fi contractat de catre o persoana fizica incepand cu 6 octombrie va fi in cazul francilor elvetieni cel mult egal cu valoarea creditului maxim in euro.
Potrivit noului regulament BNR, in calculul creditului maxim, bancile vor trebui sa ia in consideratie, printre altele, si cel mai ridicat nivel de dobanda din ultimele 18 luni, potrivit statisticilor BNR. Documentul mai spune insa ca, in cazul in care nu exista o statistica pentru moneda creditului, se va lua in consideratie dobanda la euro.
Cum BNR nu emite statistici, pentru dobanzile la creditele in franci se va avea in vedere dobanda medie pentru imprumuturile in euro. Cu alte cuvinte, in calculul creditului maxim francul elvetian isi pierde avantajul dobanzii reduse. Un calcul al Cotidianului arata ca valoarea creditului maxim va scadea cu aproximativ 30% dupa aplicarea celui mai recent regulament al BNR privind limitarea riscului de credit.
Cea mai buna dobanda la un credit de nevoi personale in franci elvetieni o gasim la Credit Europe Bank. Pentru a contracta un credit in valoare de 14.000 de franci elvetieni (8.700 de euro) la aceasta banca este necesar un venit lunar de aproximativ 1.520 de lei in conditiile actuale daca luam in seama un grad de indatorare maxim acceptat de 50%.
Dupa aplicarea noului regulament, venitul lunar necesar va urca pana la 2.135 de lei in conditiile in care dobanda folosita in calcul va urca de la 5,9%, cat este in prezent, la 9,7%, cat este cea mai mare valoare din ultimele 18 luni, potrivit Buletinului lunar al BNR. Diferenta dintre cele doua niveluri de venit este de exact 30%. Aceasta diferenta se va pastra pentru orice alta suma contractata. Cu alte cuvinte, valoarea creditului maxim scade cu 30%.
Daca aplicam noul regulament la dobanda medie practicata pentru creditele in franci, procentul se reduce la aproximativ 23%.
Creditul maxim, erodat si de cursul valutar
O alta prevedere a regulamentului recent elaborat de Banca Nationala a Romaniei spune ca la calculul nivelului maxim al creditului se va lua in consideratie cel mai prost nivel al cursului de schimb din ultimele 18 luni. Francul elvetian a avut un nivel maxim de 2,43 lei, in timp ce, in momentul actual, moneda elvetiana este cotata la 2,23 lei. Diferenta de curs este de 8,3%, iar aceasta diferenta se va reflecta in valoarea maxima a creditului ce poate fi contractat in franci elvetieni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri