Isarescu: BNR va revizui in scadere asteptarile inflationiste pentru finalul lui 2008
Data publicarii: 12-09-2008 | EconomieInflatia se va tempera si in septembrie, dupa reducerea din august, iar banca centrala isi va revizui in jos prognoza de inflatie la sfarsitul acestui an, deoarece pretul international al petrolului este cu mult sub nivelul luat in calcul la cea mai recenta estimare, a spus guvernatorul BNR.
In cel mai recent raport asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii august, BNR si-a revizuit prognoza de inflatie la sfarsitul anului de la 6% la 6,6%, iar pentru acest nivel a luat in calcul un pret mediu anual al petrolului de 140 dolari/baril.
Joi, cotatia barilului de petrol cu livrare in octombrie, tranzactionat la Londra, a scazut la 97,85 dolari, un minim nemaiatins din februarie, pe fondul aprecierii dolarului.
"Bineinteles ca ne vom revizui estimarea pentru inflatia la sfarsitul anului din moment ce luasem in calcul un pret al petrolului de 140 dolari/baril, iar acesta a scazut la 100", a spus Isarescu, intrebat fiind daca, in urma ultimelor date statistice, Banca Nationala si-ar putea revizui prognoza pentru inflatia la sfarsitul lui 2008.
De asemenea, el a declarat ca datele despre inflatia din august au fost in linie cu asteptarile bancii centrale.
"Inflatia a fost in zona asteptata, iar in septembrie vom vedea o noua temperare a inflatiei", a adaugat Isarescu.
Rata anuala a inflatiei s-a temperat, in august, pana la 8,02%, in conformitate cu asteptarile analistilor, ca urmare a ieftinirii serviciilor, care a compensat usoara scumpire a alimentelor, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS). Fata de luna iulie, preturile de consum au scazut cu 0,09%, ca urmare a reducerii tarifelor la servicii cu 0,9%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au stagnat fata de iulie. In schimb, preturile produselor alimentare au crescut cu 0,2%.
Isarescu a precizat ca se asteapta la o scadere a anticipatiilor inflationiste in urmatoarele luni, dar ca acest lucru s-ar putea intampla cu o oarecare intarziere.
"Categoric ne asteptam sa mai scada, dar experienta altor tari si faptul ca romanii sunt mai neincrezatori, sugereaza ca va exista o intarziere", a mentionat guvernatorul BNR.
Isarescu a mai spus ca "pe masura ce inflatia se consolideaza la niveluri scazute, Banca Nationala va reduce dobanda cheie" de la nivelul actual de 10,25% pe an, insa nu a precizat cand va avea loc o prima scadere.
De la sfarsitul lui octombrie 2007 pana in prezent, banca centrala a operat sapte majorari ale ratei dobanzii de politica monetara, de la 7% la 10,25% pe an.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) continua sa tinteasca o inflatie de 3,8%, plus sau minus un punct procentual, la sfarsitul lui 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri