Piata globala de capital a scazut cu 37% in luna august

Data publicarii: 12-09-2008 | International

Volumul capitalului si derivatelor tranzactionate pe piata globala a scazut dramatic in luna august, pe fondul crizei cu care se confrunta principalele fonduri si banci de investitii, potrivit ultimei analize a Citigroup citata de Financial Times.

Volumul de capital tranzactionat luna trecuta a fost cu 37% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar volumul derivatelor cu 21% sub valoarea din 2007.

"In mod clar asistam la o scadere serioasa a tranzactiilor financiare iar motivele sunt trei: marii jucatori nu mai sunt asa de activi, apetitul pentru risc s-a redus si, nu in ultimul rand, faptul ca 2007 a fost un an exceptional", spune Mamoun Tazi, analist la MF Global.

In august 2007 s-a consemnat a doua mare valoare istorica a tranzactiilor, ajungandu-se la nu mai putin de 9,3 miliarde dolari, in timp ce piata derivatelor a fost de 1,27 miliarde dolari. Acum situatia este total diferita. Bancile de investitii si-au redus numarul tranzactiilor, in timp ce fondurile de investitii nu mai au acces la credite.

George Trifu