Recesiune imobiliara in Romania. In fiecare zi o agentie imobiliara da faliment

Data publicarii: 12-09-2008 | Diverse

De vina pentru falimentul agentiilor imobiliare e diminuarea tranzactiilor imobiliare de pe piata. Agentiile mici dispar primele, deoarece sunt incapabile sa supravietuiasca din comisioanele mult mai mici percepute din inchirieri.

Mai bine de jumatate din cele 1000 de agentii imobiliare din Bucuresti sunt in prag de faliment. De vina sunt agentii imobiliari, care practica comisioane mari, dar si preturile mari ale locuintelor. Specialistii spun ca in perioadele de boom imobiliar apar multe asemenea firme mici, care apoi, cand piata se restrange, dispar pur si simplu.

"Agentiile s-au inmultit pentru ca erau foarte multe tranzactii; nici nu aveai timp sa inchei un contract imobiliar, ca venea altcineva si lua casa inainte", declara Ruxandra Cleciu, Presedinte al Asociatiei Romane a Agentilor Imobiliari.

Situatia s-a schimbat in aprilie. Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 30% fata de acum un an. Piata inchirierilor nu a scazut, dar supravietuirea e dificila dintr-un comision de 200-250 de euro, cand pana nu de mult se castiga cateva mii de euro la o tranzactie de vanzare cumparare.

In disperare de cauza s-a ajuns si la trucuri de publicitate. Ofertele din ziare sunt de cele mai multe ori nereale, agentia dorind doar datele clientului pentru a-i face alte oferte. Piata este blocata iar lupta pentru supravietuire este dura.

Antena3