BizBook: Comertul, arma impotriva razboiului

Data publicarii: 12-09-2008 | Diverse

Istoria omenirii este strans legata de istoria comertului. Oriunde exista comunitati umane exista si activitati comerciale, este de parere William J. Bernstein in ultima sa carte, "A Splendid Exchange: How Trade Shaped the World".

Nevoia de a cumpara sau a vinde a fost intotdeuna un factor-cheie al razboaielor, exploatarilor si al geopoliticii, inca de la aparitia omului, iar tema principala din zilele noastre - deschiderea granitelor pentru facilitarea comertului - o provocare permanenta.

Bernstein isi incepe analiza asupra modului in care comertul s-a intrepatruns cu istoria umana aruncand o privire asupra realitatilor de acum 50.000 de ani cand sumerienii obtineau cupru pentru scuturi de la comerciantii din Desertul Sinai. Scuturile le confereau o mai mare protectie in atacurile impotriva fermierilor din regiune. Fermierii, la randul lor cumparau cupru pe care il foloseau pentru arme de aparare. Era doar inceputulul unei curse de inarmare care a marcat intrega civilizatie.

Potrivit lui Bernstein schimburile dintre Est si Vest au fost fundamentale pentru rapida diseminare a islamismului in Orientul Mijlociu si Asia Centrala incepand cu secolul VII. Comerciantii musulmani erau protejati de raidurile armatelor arabe. In schimb, cei de alta religie erau jefuiti. Astfel, pentru a-si proteja veniturile, orasele din aceste zone au devenit rand pe rand adeptele islamismului, explica Bernstein.

Goana dupa bunuri si resurse a stat la baza majoritatii razboaielor. Insa comertul a functionat ca supapa, ca mijloc de balansare a presiunilor. Prin comert, lipsa unui bun dintr-o anumita zona era rezolvata fara sa fie nevoie de achizionarea sa violenta. De aceea, odata cu deschiderea granitelor si facilitarea schimburilor internationale, lumea a devenit mai putin razboinica. "Oamenii au realizat ca vecinii sunt mai folositori in viata decat morti", conchide Bernstein.

George Trifu