Lux, shopping si distractie in Orientul Mijlociu

Data publicarii: 12-09-2008 | Lifestyle

Cu investitii care in final se vor numara in mii de miliarde de dolari, Dubai si Abu Dhabi vor fi printre cele mai ravnite destinatii turistice, noteaza Adevarul.

O excursie in capitala shopping-ului mondial este si o calatorie in viitor, o expozitie in aer liber a unora dintre cele mai indraznete proiecte urbanistice si de arhitectura din lume.

Dubai este orasul cu cea mai rapida dezvoltare la nivel mondial. Pe langa aceasta, tara este una a superlativelor: cel mai mare aeroport, cel mai inalt zgarie-nori, cel mai luxos hotel, cel mai mare mall, cele mai mari insule artificiale si lista poate continua.

Nimic din ceea ce vedem azi nu exista in urma cu 60 de ani, cand era doar o asezare de pescari si de pescuitori de perle, singurele legaturi cu lumea exterioara fiind asigurata de caravanele de camile. De acele vremuri amintesc azi doar dunele de nisip, marea de smarald a Golfului Persic si Soarele arzator.

Cea mai buna perioada pentru a vizita Emiratele Arabe Unite este din noiembrie pana in aprilie, cand temperatura medie nu trece de 30 de grade Celsius. in restul anului nu poti face altceva decat sa stai la aer conditionat, o plimbare de un sfert de ora fiind extenuanta.

La aceasta contribuie si umiditatea extrema a aerului, care arareori coboara sub 85%. in luna iulie, la ora 7 dimineata, temperatura este de peste 36 de grade Celsius, pentru ca la pranz sa treaca de 40 de grade Celsius. Acesta este si motivul pentru care s-au construit imensele malluri, locuri de shopping, dar si pentru petrecerea timpului liber.

Dubai View

Tocmeala este acceptata oriunde

Facilitatile sunt de domeniul fantasticului, la Mall of Emirates puteti schia, pe partie adevarata de zapada naturala, lunga de 300 metri, prevazuta cu instalatii de transport pe cablu, cabana si restaurant unde va puteti incalzi cu un ceai cald, avand in vedere ca in interior sunt -10¢SC. Atentie ca taxa de intrare este piperata, 150Dh (41$) pentru doua ore.

Este de evitat si sarbatoarea Ramadanului, cand este considerata o jignire la adresa Islamului sa mananci, sa bei sau sa fumezi in public. Avantajul este ca respectand aceste constrangeri va puteti bucura de ofertele promotionale ale agentiilor de turism, tarifele la hoteluri fiind cu 50% mai mici.

Cu toate ca in Emirate regulile sunt mai putin stricte, este de preferat un comportament apropiat de regulile impuse de islam. De exemplu, este nepoliticos, ca sa nu spunem nesimtire, sa te uiti mai mult de cateva secunde in ochii interlocutorului, mai ales daca este de sex feminin.

De asemenea, daca sunteti cu persoana iubita, este mai mult decat recomandat sa evitati gesturile tandre in locuri publice, sarutul fiind sanctionat prin lege. Cu toate ca femeile nu sunt obligate sa poarte costumul traditional arab, tinuta trebuie sa fie mai mult decat decenta, in ciuda climei toride de afara.

Bauturile alcoolice nu se vand in magazine, insa pot fi comandate la restaurantele si la barurile hotelurilor de la patru stele in sus. Asteptati-va insa la preturi de peste 10 dolari pentru o bere, vinurile provenind de regula de la podgorii celebre din Franta sau din Italia, vinul casei neaxistand in meniu.

Safari pe dune de nisip

Pentru a va distra in specificul local puteti face plimbari cu barcile traditionale (abra) care mai sunt utilizate ca taxiuri acvatice si fac legaturi in toate directiile pe asa-numitul Creek (parau) care imparte orasul in doua. Nu trebuie sa ratati un safari in desert, cu masini de teren.

Se pot organiza astfel de excursii, cu ghid, sau puteti apela la urmasii beduinilor. Este o experienta ce va va genera multa adrenalina, localnicii fiind adevarati asi ai volanului. Aventura in desert poate avea ca destinatie o tabara a beduinilor, special construita pentru circuitele turistice, unde o tura pe cocoasa unei camile va va trimite inapoi in timp.

Emiratele sunt pline de contraste, nu datorita diferentelor de venit, ci trecerii rapide de la traditie la Hi-Tech, care se impletesc in cele mai neasteptate moduri.

in Dubai sunt peste 30 de hoteluri de cinci stele, plus unicul din lume cotat la sapte stele, Burj al-Arab. Devenit simbol al Emiratelor, este faimos pentru forma de vela a ambarcatiunilor traditionale fiind totodata cel mai inalt hotel din lume, 323 metri si avand si cel mai mare atrium.

Aici tot ceea ce pare aurit este intr-adevar aur de 24 karate, luxul fiind prezent in cele mai mici amanunte. Este construit pe o insula artificiala, senzatia ca te afli pe un vapor fiind cat se poate de reala. Camerele, de fapt apartamente, cea mai mica avand suprafata de 60 mp, costa de la 1.200 dolari/noapte, iar apartamentul regal se intinde pe 600 metri patrati, pentru care trebuie sa scoateti din buzunar 7.000 de dolari pe noapte.

Cea mai mare densitate de hoteluri de 5 stele

Poate mai spectaculos este al-Qasr (castelul), construit in stil arab, format dintr-un complex de 28 de vile si un hotel, despartite de alei si canale, un fel de Venetie araba.

Aici o camera costa in jur de 700 dolari pe noapte, insa in perioadele de extrasezon sunt oferte si la 300 dolari. De fapt, pe toata zona litoralului se afla cele mai exclusiviste hoteluri, restaurante, baruri si malluri, inclusiv Diamond Mall, numai cu pietre pretioase.

Abu Dhabi va fi capitala mondiala a luxului

Emirates Palace rivalizeaza in lux si splendoare cu Burj al Arab, din pacate nici preturile nefiind extraordinar de diferite. Dar Abu Dhabi are ambitia de a depasi in toate privintele Dubai. Va fi nu numai un centru mondial al luxului, ci si perla turismului international.

Emirates Palace

Nu va dezvolta insa un turism, ci se va axa pe cea mai exclusivista nisa a luxului. Investitiile programate pentru urmatorii zece ani se ridica la fabuloasa suma de 200 miliarde de dolari. Numai constructia unui hotel, care va avea tot sapte stele, costa trei miliarde de dolari.

Dar nu va fi doar lux, ci in primul rand cultura. Banii provin din imensele rezerve de petrol pe care le detine si care dupa ultimele estimari acopera 10% din totalul rezervelor la nivel mondial. Petrodolarii au inceput sa fie drenati in dezvolatre. Situat in mijlocul desertului, Abu Dhabi va beneficia de parcuri si de gradini cu vegetatie luxurianta.

La tarmul Golfului se va ridica cel mai mare muzeu Guggenheim, cu o suprafata de 110.000 mp, din care 40.000 sunt destinati pentru spatii expozitionale. Emirii din Orientul Mijlociu se afla printre cei mai activi cumparatori la licitatiile internationale de arta. Alaturi va fi Luvru, pentru care au platit dreptul de a folosi numele si au obtinut permisiunea de a imprumuta colectii de arta.

Li se vor alatura Sorbona si Yale, toate situate pe Saadiyat Island (Insula Fericirii), a carei constructie va costa in final 27 de miliarde de dolari, termenul de finalizare fiind 2012. Tot pe aceasta insula va fi un parc, construit special pentru festivaluri de arta, totul fiind completat cu 29 de hoteluri de cinci stele pentru vizitatori.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: