Bancile umbla cu dobanda fixa vopsita

Data publicarii: 15-09-2008 | Finante-Banci

In contractele de credit sunt strecurate clauze care permit modificarea taxelor, noteaza Adevarul. Imprumutul cu dobanda fixa pe toata perioada este un produs pe cale de disparitie din oferta bancilor de pe piata romaneasca.

Dobanda fixa la credite, care domina ofertele bancilor cu putini ani in urma, aproape ca a disparut. Cu greu mai gasesti o banca dispusa sa iti ofere o finantare pe care sa o rambursezi in rate egale pe toata perioada de creditare.

Daca la inceput bancile au inlocuit dobanda fixa cu cea variabila la creditele imobiliare, treptat aceasta tendinta s-a conturat si la cele de nevoi personale contractate pe perioade mai scurte.

Pe de alta parte, multe dintre institutii au pastrat o combinatie nefericita intre cele doua tipuri de dobanda. Mai exact, dobanda imprumutului este fixa in primul an si apoi devine variabila (de regula, mai mare).

In momentul de fata, doar cateva banci din Romania mai acorda populatiei imprumuturi cu dobanda fixa din prima pana in ultima zi de creditare. Printre acestea se numara BRD, BCR, Volksbank, Raiffeisen Bank si Banca Italo-Romena.

Banca nu-si asuma riscul de dobanda

Si totusi, cat de fixa este dobanda fixa? Majoritatea bancilor care ofera astfel de finantari strecoara in contract o clauza potrivit careia au dreptul sa modifice dobanda in cazul unor "evolutii semnificative" pe piata monetara. Deci, daca banca apreciaza ca nu poate suporta diferenta dintre dobanda de pe piata monetara si cea fixa din contract, aceasta din urma va suporta o crestere.

Un credit cu dobanda fixa comporta un risc pentru banca intrucat finantarea este oferita pe baza imprumuturilor contractate de aceasta de pe piata monetara unde dobanzile variaza. Astfel, se intelege ca bancile nu sunt dispuse sa isi asume riscul de dobanda decat pana la un anumit nivel.

In functie de nivelul actual al dobanzilor, dar si de previziunile privind evolutia acestora, o finantare cu cost fix poate fi mai avantajoasa decat una cu cost variabil. De exemplu, la BCR, creditul de nevoi personale Divers poate fi contractat, in lei, cu o dobanda fixa sau una variabila (administrata).

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: