Guvernul ungar are in vedere introducerea taxei Robin Hood in domeniul energetic

Data publicarii: 15-09-2008 | International

Guvernul de la Budapesta analizeaza introducerea noii taxe "Robin Hood" pentru firmele din sectorul energetic, care ar compensa scumpirea energiei termice pentru uz casnic, a anuntat, duminica, agentia nationala de presa MTI, citata de Reuters.

Taxa ar urma sa fie aplicata profitului aditional al companiilor energetice, survenit din pretul ridicat al energiei, a anuntat MTI. Aceasta ar duce la o crestere a veniturilor bugetare cu 30 miliarde forinti (177 milioane dolari), care ar urma sa fie redistribuite catre persoanele cu venituri reduse, mai arata agentia.

Guvernul ar putea lua o decizie finala pana la inceputul lui octombrie.

Consumul anual de gaze naturale al Ungariei se ridica la aproximativ 14 miliarde metri cubi, majoritatea provenind din importuri, in special din Rusia. In ultima perioada, pretul gazelor din import a crescut pe fondul scumpirii globale a pretului energiei.

Principalul partid din opozitie, Fidesz, care conduce in sondaje, a acuzat in mod repetat actualul guvern socialist pentru scumpirea gazelor naturale. Pretul gazelor pentru consumul casnic a crescut cu 5% in ianuarie, 5,8% in aprilie, 9,9% in iulie, iar o noua scumpire de 6,55% este prevazuta incepand de la 1 octombrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: