Creditul din strainatate, mai accesibil pentru romani

Data publicarii: 16-09-2008 | Finante-Banci

Comisia Europeana a stabilit componenta Grupului de Experti in Istoricul Creditului, anunta conso.ro, citat de Cotidianul. Organismul, care va functiona, in mare, ca un birou de credit pentru toate bancile din tarile membre ale Uniunii Europene, va facilita contractarea de credite transfrontaliere. Romanii ar putea avea astfel un acces mai facil la credite de la bancile care activeaza in afara granitelor Romaniei, in contextul in care institutiile de credit respective vor putea verifica mai usor trecutul de plata al clientilor romani.

"Accesul institutiilor financiare la informatiile privind istoricul de creditare al clientilor este crucial pentru dezvoltarea unor piete competitive", a declarat comisarul european pentru Piata interna si servicii, Charlie McCreevy.

El a specificat ca accesul institutiilor la datele clientilor va avea un impact benefic asupra consumatorului. Acestia vor avea posibilitatea de a alege din mai multe oferte si, in consecinta, pot beneficia de costuri mai scazute.

Infiintarea grupului de experti face parte dintr-un proiect mai amplu al Uniunii Europene care vizeaza simplificarea accesului populatiei din statele membre la servicii bancare. Aceasta idee a fost concretizata si intr-o directiva europeana care va trebui aplicata de toate bancile din UE pana cel tarziu la finele anului 2010. Actul normativ, care reglementeaza mai multe aspecte ale creditarii populatiei in tarile Uniunii Europene, se refera la creditele de consum cu valori cuprinse intre 700 si 10.000 de euro, exceptand imprumuturile cu garantii reale.

Printre altele, bancile vor fi obligate sa ne prezinte formula de calcul al comisionului de rambursare anticipata. De asemenea, valoarea in bani a acestui comision nu va putea fi mai mare decat suma ramasa de plata ca dobanda. Aceasta masura este doar una dintr-o serie mai ampla de prevederi care au ca scop uniformizarea conditiilor de creditare la nivelul UE si extinderea posibilitatilor de informare a populatiei. "In fapt, aceasta directiva vrea sa faciliteze posibilitatea ca un client sa poata face un calcul comparativ pentru produsele tuturor bancilor din Uniunea Europeana. Se pune chiar problema ca bancile sa foloseasca toate un format standard pentru anumite produse", a explicat profesorul Daniel Daianu, parlamentar european.

O alta prevedere a directivei vizeaza informatiile pe care bancile le furnizeaza consumatorului in faza precontractuala. Accentul se pune pe Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care, din 2010, va trebui sa exprime un cost mediu al pietei, si nu cea mai buna varianta de credit, asa cum este acum. In acest moment, bancile prefera sa afiseze DAE pentru cea mai buna varianta de credit (cea mai lunga perioada de creditare, cea mai mare valoare a creditului etc.), iar acest cost nu este de multe ori relevant pentru situatia particulara a fiecarui creditat.

Noile reglementari UE rezolva si aceasta problema. "Dat fiind faptul ca DAE nu poate fi indicata in stadiul precontractual decat printr-un exemplu, acesta ar trebui sa fie reprezentativ. Prin urmare, aceasta ar trebui sa corespunda, de exemplu, duratei medii si valorii totale a creditului acordat pentru tipul de contract de credit in cauza si, daca este cazul, bunurilor achizitionate. La stabilirea exemplului reprezentativ ar trebui sa se ia in considerare, de asemenea, frecventa anumitor tipuri de contracte de credit pe o anumita piata. In ceea ce priveste rata dobanzii aferente creditului, frecventa ratelor si capitalizarea dobanzilor, creditorii ar trebui sa foloseasca metoda lor conventionala de calcul pentru respectivul credit de consum", prevede actul normativ european.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: