Criza bancara readuce economia in centrul campaniei pentru Casa Alba

Data publicarii: 16-09-2008 | International

Criza bancara din Statele Unite a readus economia in centrul campaniei prezidentiale, iar cei doi candidati la Casa Alba au profitat luni de ocazie pentru a incerca sa convinga americanii nelinistiti ca exista solutii, relateaza AFP.

Democratul Barack Obama a pledat pentru interventia statului pentru a stabiliza pietele, in timp ce adversarul sau republican, John McCain, care propune "reformarea" Wall Street, a salutat decizia administratiei de a nu injecta banii contribuabililor pentru a salva banca Lehman Brothers.

In campania din Florida, candidatul republican a afirmat ca "elementele fundamentale ale economiei sunt solide", iar criza bancara nu a izbucnit "din vina americanilor". Cu 50 de zile inainte de alegerile din 4 noiembrie, el a apreciat ca responsabilitatea pentru aceasta criza trebuie identificata in "interese personale, lacomie, iresponsabilitate si coruptie, care au subminat eforturile si munca americanilor". Daca va castiga alegerile prezidentiale, senatorul de Arizona si-a luat angajamentul sa "puna capat abuzurilor" inregistrate la Washington si pe Wall Street.

"Despre ce economie vorbeste? Cred ca (McCain - n.red.) nu intelege. In caz contrar ar spune, in prezent, ca bazele economiei noastre sunt solide?", a replicat Obama, aflat in campanie in Colorado. Candidatul democrat a calificat criza bancara drept o "amenintare majora" pentru economia americana.

Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, o voce respectata in sectorul economic, a sustinut afirmatiile lui McCain, apreciind, la randul sau, ca economia americana este puternica, in pofida crizei bancare.

Economia este principalul subiect de preocupare pentru alegatorii americani, iar criza bancara alimenteaza aceasta situatie. Potrivit unui sondaj ABC/Washington Post, dat publicitatii joi, 47% dintre americani au mai multa incredere in Obama pentru a rezolva problemele economice, iar 42% in prefera pe McCain.

Anturajul lui Obama a anuntat ca senatorul a discutat cu mai multi consilieri economici, printre care fostul presedinte al Rezervei Federale Paul Volcker si cu fostul secretar al Trezoreriei din administratia Clinton Robert Rubin. Obama a vorbit si cu actualul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson.

Echipa lui McCain a afirmat ca si senatorul de Arizona s-a intalnit cu Paulson.

"Opt ani de politica ce a distrus protectia consumatorului, a slabit supravegherea si reglementarile si a incurajat acordarea de prime mari pentru managerii companiilor, ignorand clasa medie, ne-au dus la cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune" din 1929, a apreciat Obama.

Candidatul democrat a pledat pentru implementarea unei "reglementari care sa apere investitorii si consumatorii". El a denuntat "filosofia economica" a administratiei Bush care, din punctul sau de vedere, "consta in a-si ascunde capul in nisip, ignorand problemele economice pana cand acestea devin criza". "Nu il acuz pe McCain pentru aceste probleme, dar ii reprosez faptul ca sustine aceasta folosofie", a adaugat el.

"Este esential sa ne asiguram ca Statele Unite vor ramane piata financiar dominanta in lume", a adaugat el. Pledand pentru "reforme majore" pe Wall Street, el a denuntat "un sistem care afecteaza pietele si bancile si care pune in pericol muncitorii americani si investitorii".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: