15 mari pericole care pot distruge omenirea

Data publicarii: 16-09-2008 | International

Consumul mondial a depasit productia, ceea ce ar putea da nastere unui conflict social la scara mondiala, arata un raport recent, noteaza Adevarul.

Instabilitatea sociala si violentele generate de preturile in crestere la energie si alimente, ineficienta autoritatilor, penuria de apa, schimbarile climatice, desertificarea si intensificarea migratiei sunt pericole care ameninta omenirea pe termen scurt.

Aceasta este concluzia raportului pe 2008 al Centrului International de Cercetare "Millennium Project" din cadrul ONU. Raportul identifica 46 de tari, cu o populatie de 2,7 miliarde de persoane, care se confrunta cu un risc sporit de conflicte armate si alte 56, cu o populatie de 1,2 miliarde de locuitori, care risca instabilitatea politica.

Documentul avertizeaza ca, in ultimii ani, consumul mondial a depasit productia, iar factorii aflati la originea cresterii preturilor la alimente par sa fie unii pe termen lung.

Lipsa apei ar putea afecta 3 miliarde de oameni pana in 2025.

46 de tari cu o populatie de 2,7 miliarde de oameni se confrunta cu un risc de conflicte armate in urmatorul deceniu, iar alte 56 sunt amenintate de instabilitate politica

Jumatate din populatia globului este vulnerabila in fata crizei energetice, penuriei de alimente si apa sau schimbarilor climatice, releva un raport recent.

Instabilitatea sociala si violentele generate de preturile in crestere la energie si alimente, ineficienta autoritatilor, penuria de apa, schimbarile climatice, diminuarea rezervelor de energie si alimente, desertificarea si intensificarea migratiei sunt pericole care ameninta omenirea pe termen scurt.

Aceasta este concluzia raportului pe 2008 al Centrului International de Cercetare "Millennium Project", din cadrul ONU.

In pofida acestor previziuni sumbre, raportul subliniaza ca "progresul inregistrat de stiinta, tehnologie, educatie, economie si administratie ar putea permite lumii sa functioneze mai bine".

Potrivit raportului, Centrul american pentru analize navale a identificat 46 de tari, cu o populatie de 2,7 miliarde de persoane, care se confrunta cu un risc sporit de conflicte armate, si alte 56, cu o populatie de 1,2 miliarde de locuitori, care risca sa fie afectate de instabilitate politica.

14 conflicte in prima parte a lui 2008

Pana la jumatatea anului 2008 au avut loc 14 conflicte, soldate cu cel putin 1.000 de morti, dintre care cinci in Africa, patru in Asia, doua in America, doua in Orientul Mijlociu si unul contra "extremismului mondial", arata raportul.

Raportul, bazat pe estimari ale FAO (organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura), mentioneaza ca 37 de tari se confrunta cu o criza alimentara din cauza cresterii cererii in tarile in curs de dezvoltare, a cresterii pretului la energie, a utilizarii de culturi necesare productiei de biocarburanti, a costurilor la ingrasaminte si a speculatiilor pietei.

Ciocniri sociale de anvergura

Pretul la alimentele de baza s-a dublat in intreaga lume, releva raportul. In cazul cerealelor, precum graul sau orezul, preturile au crescut cu 129% fata de 2006.

"Cu peste trei miliarde de persoane traind cu mai putin de doi dolari pe zi, un conflict social mondial pe termen lung pare inevitabil in absenta politicilor serioase privind alimentatia, a progreselor stiintifice si a schimbarilor alimentare", avertizeaza raportul.

Populatia mondiala urmeaza sa depaseasca 6,7 miliarde si sa atinga 9,2 miliarde in 2050, dupa care va urca la 9,8 miliarde, urmand apoi sa coboare la 5,5 miliarde in 2100, potrivit previziunilor ONU.

Nevoia de hrana se va dubla pana in 2013

Documentul avertizeaza ca va fi nevoie de o cantitate dubla de hrana pana in 2013, ceea ce va necesita mai multa apa, mai mult teren agricol si mai multe ingrasaminte. In ultimii ani, consumul mondial a depasit productia, subliniind ca factorii aflati la originea cresterii preturilor la alimente par sa fie unii pe termen lung.

Apa este una din provocarile majore. 700 de milioane de persoane sufera in prezent de penurie de apa, iar cifra ar putea depasi trei miliarde de persoane pana in 2025. Pe plan energetic, cererea mondiala s-ar putea dubla in 20 de ani.

Raportul recomanda noi solutii agricole, precum o retea mai eficienta de irigatii sau studii genetice pentru dezvoltarea de acvaculturi sau de specii rezistente le seceta.

In ceea ce priveste incalzirea globala, raportul avertizeaza ca Africa va fi continentul cel mai afectat, chiar daca are cea mai mica contributie la generarea acestei probleme. Teritoriile din sudul continentului ar putea pierde 30% din culturile agricole pana in 2030.

"Millennium Project" este o retea mondiala de institutii din peste 100 de tari, infiintata la initiativa Federatiei Asociatiilor din cadrul ONU.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: