Federal Reserve a mentinut dobanda cheie la 2%

Data publicarii: 17-09-2008 | International

Federal Open Market Committee (FOMC), comitetul de politica monetara al bancii centrale americane, Federal Reserve (Fed), a decis, marti, sa mentina dobanda cheie la 2%, in contextul accentuarii problemelor de pe pietele financiare, potrivit unui comunicat al Fed.

Turbulentele de pe pietele financiare s-au accentuat semnficativ, iar situatia de pe piata muncii a continuat sa se inrautateasca, arata Federal Reserve intr-un comunicat.

Cresterea economica pare sa se confrunte cu o incetinire, recent, reflectand partial o scadere a cheltuielilor populatiei, potrivit documentului.

Conditiile aspre de creditare, problemele constante de pe piata imobiliara si o anumita incetinire a cresterii exporturilor ar putea crea presiuni asupra cresterii economice din urmatoarele trimestre, atrage atentia banca centrala americana.

In timp, relaxarea "substantiala" a politicii monetare, corelata cu masuri care sa protejeze lichiditatea de pe piete ar trebui sa contribuie la o crestere economica moderata, estimeaza bancherii centrali americani.

Inflatia este accentuata, ca urmare a scumpirii energiei si altor marfuri, dar Fed estimeaza ca aceasta se va tempera spre sfarsitul anului si in 2009, cu toate ca o evolutie viitoare a inflatiei este foarte nesigura.

Riscurile ce ameninta cresterea economica sunt mari si reprezinta un motiv semnificativ de ingrijorare pentru FOMC. Comitetul de politica monetara al Fed va monitoriza cu atentie evolutiile economice si financiare si va actiona dupa cum este necesar, ca sa sustina cresterea economica si stabilitatea preturilor, potrivit comunicatului Fed.

Banca centrala americana a coborat dobanda de politica monetara la nivelul de 2%, intr-un interval de sapte luni, de la mijlocul lui septembrie 2007 pana in aprilie 2008, cu scopul de a proteja economia de impactul problemelor din sectorul ipotecar si de criza creditelor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: