Romania, pe locul 74 in indexul libertatii economice

Data publicarii: 17-09-2008 | Finante-Banci

Romania ocupa locul 74 in indexul anual al libertatii economice realizat de institutul canadian Fraser, ceea ce reprezinta un avans de sase pozitii fata de anul anterior.

Indexul masoara gradul in care institutiile de stat si sistemul politic sprijina libertatile economice. Caracteristicile de baza ale libertatii economice sunt considerate capacitatea de a face alegeri personale, schimbul neingradit de marfuri, libera concurenta si securitatea proprietatii private.

In construirea indexului au fost folosite 42 de variabile cu care a fost masurat gradul libertatii economice in cinci domenii distincte: cel guvernamental; cel legislativ; accesul la fonduri; libertatea de schimb internationala; reglementarea comertului, a creditelor si a pietei muncii.

Potrivit raportului, Hong Kong este lider in ce priveste libertatea economica, urmat de Singapore, Noua Zeelanda, Elvetia, Chile, Canada, Statele Unite si Australia. 

Romania a urcat 6 pozitii, dar este inca in urma unor tari precum Bulgaria (68), Armenia (67) sau Albania (65). Datele colectate de Fraser sunt insa din 2006, fapt ce ar putea explica pozitia relativ modesta ocupata de Romania.

Zimbabwe ramane in continuare tara cu cea mai putina libertate economica din randul celor 141 de state analizate.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: