Merrill Lynch da pensii contra case batranilor din Romania

Data publicarii: 17-09-2008 | Finante-Banci

O companie americana ofera pensionarilor romani un avans si o renta viagera de pana la 350 de euro contra drepturilor asupra locuintei dupa moarte, noteaza Cotidianul.

"Daca luam cazul unei proprietati evaluate la 100.000 de euro, Hild plateste aproximativ 18.000 de euro si o renta lunara de aproximativ 300 de euro, de peste doua ori mai mare decat pensia medie din Romania, de 125 de euro.

Totusi, in functie de nevoile fiecarui client, el poate opta pentru planuri diferite de plata, respectiv poate avea un avans mai mare si o renta lunara mai mica sau invers", a spus directorul general al Hild Romania, John Wirth, care este si cofondator al companiei. Banca finantatoare, Merrill Lynch, are probleme serioase in Statele Unite, fiind achizitionata luni de catre Bank of America.

Prin contracte de renta viagera, Hild achizitioneaza proprietatile persoanelor cu varste de peste 65 de ani, asigurand plata unui avans substantial si a unei rente lunare pe viata, ajustata anual in functie de inflatie. Proprietarii continua sa locuiasca in casa vanduta pentru restul vietii, fara a plati chirie, au precizat reprezentantii firmei cu ocazia conferintei de lansare pe piata romaneasca. Hild evalueaza proprietatea si, in acelasi timp, fiecare client este testat psihologic pentru a se verifica daca se afla in deplinatatea facultatilor mintale. Contractul nu presupune insa un examen medical, compania stabilind actul pe baza sperantei medii de viata, care difera in functie de sexul clientului.

In prezent, pentru o persoana care a ajuns la 65 de ani, speranta medie de viata este de 17 ani pentru femei si de 14 ani pentru barbati, potrivit reprezentantilor companiei. Totusi, in cazul in care clientul depaseste speranta de viata din Romania, compania continua sa-i plateasca renta lunara pana la sfarsitul vietii. Activitatea Hild in Romania este indrumata de un consiliu consultativ din care fac parte fostul presedinte al BRD-SocGen Bogdan Baltazar, fostul presedinte al Bancpost Elena Petculescu, fostul ministru al Muncii si Protectiei Sociale in 2000 si actual director al Institutului de Prognoza Economica, Lucian Albu, si Peter Zaboji, fondator si presedinte al Fundatiei Europene pentru Antreprenoriat.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: