Normele BNR anticreditare, fentate de romani

Data publicarii: 17-09-2008 | Finante-Banci

Noile norme impuse de Banca Nationala pentru obtinerea creditelor imobiliare sunt deja "sarite" de particularii care au gasit solutii ca sa nu ramana cu casele si terenurile nevandute, noteaza Gandul.

Persoanele fizice isi vand bunurile imobiliare cu plata in rate, creditand ei cumparatorii care nu pot lua un imprumut bancar. In functie de valoarea casei sau a terenului, dar si de intelegerea dintre vanzator si cumparator, tranzactiile imobiliare cu plata in rate intre persoane fizice se poate intinde chiar si pe cinci ani.

Notarii sustin ca noua afacere imobiliara va duce la stoparea scaderii preturilor la case si terenuri in conditiile in care oferta este cu mult mai mare decat cererea. Astfel de contracte au fost deja incheiate si au la baza scheletul contractului ceausist de vanzare-cumparare in rate, dar cu mai multe clauze asiguratorii pentru vanzator. Notarii ne-au explicat ca, de obicei, vanzatorul cere pentru un teren sau o casa  pretul pe care l-ar fi putut obtine in urma cu un an, iar cumparatorul il accepta fiindca diferenta o reprezinta dobanda si comisioanele pe care ar fi trebuit sa le plateasca daca ar fi fost creditat de o banca.

De exemplu, pentru o casa care acum valoreaza 80.000 de euro, proprietarul cere 100.000 de euro, adica pretul pietii de acum un an. Avansul pe care cumparatorul trebuie sa-l dea la perfectarea contractului este de minim 25 la suta adica  25.000 de euro urmand ca diferenta de 75.000 de euro sa fie platita in cinci ani in  rate lunare de cate 1.250 de euro. Acesta este doar un  exemplu pentru ca in fata notarului partile pot stabili si alte modalitati de plata. De obicei, cumparatorii sunt cei care inregistreaza venituri pe care nu le pot dovedi ofiterilor de credite, dar si cei care, oficial, au salarii mari dar vor sa scape de cozi si obtinerea actelor doveditoare. La perfectarea contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate, vanzatorul cere un avans cam de aceeasi marime ca cel pe care cumparatorul ar trebui sa-l aiba pentru obtinerea unui credit ipotecar.

Ratele lunare se achita fie in fata notarului, fie in prezenta a doi martori sub semnatura privata. In functie de clauzele trecute in contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate vanzatorul poate sa acorde un termen de gratie pentru plata ratelor sau poate cere penalizari pentru fiecare zi de intarziere. In anii in care vanzatorul  s-a inteles sa-l crediteze pe cumparator valoarea tranzactiei si a ratelor nu se modifica indiferent de fluctuatia preturilor pe piata imobiliara. Pentru a fi sigur ca-si primeste banii, vanzatorul trece in contract doua clauze asiguratorii. Prima este inscrierea in Cartea Funciara a interdictiei de instrainare a casei sau terenului pe toata durata derularii creditului. Interdictia se ridica in momentul in care cumparatorul face dovada achitarii integrale a pretului trecut in contract.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: