Cardurile pentru generatia Internet, la moda

Data publicarii: 17-09-2008 | Finante-Banci

Sa ai card a devenit o moda in randul adolescentilor. Astfel de instrumente sunt folosite tot mai mult de tineri pentru a efectua plati la comerciant, dar mai ales pe internet, noteaza Adevarul.

Cardurile bancare au intrat, alaturi de telefoane, mp3 player-uri si camere foto, in categoria gadget-urilor nelipsite din rucsacul oricarui adolescent. Si daca inainte cardurile folosite de tinerii sub 18 ani apartineau parintilor, bancile s-au gandit sa ofere astfel de produse special destinate lor.

BCR, BRD, Banca Transilvania si OTP Bank sunt institutiile bancare de pe piata romaneasca ce au lansat carduri de debit pentru minorii care au peste 14 ani.

Platile pe internet, un atu

Cei mai multi dintre adolescenti isi doresc sa aiba propriul card pentru a putea efectua plati pe internet. In conditiile in care 22% din utilizatorii de internet sunt tineri pana la 17 ani, aceasta tendinta este lesne de inteles. Astfel, cardurile VISA Electron Junior de la BCR si VISA Electron Junior Plus de la OTP Bank au facilitatea de a efectua plati pe internet.

Cu cardul Cirrus Sprint oferit de BRD adolescentilor, platile pe internet pot fi facute doar pe anumite site-uri, in timp ce cardul co-branded Euro<26 de la Banca Transilvania nu permite astfel de operatiuni. Toate cele patru tipuri de carduri puse la dispozitia tinerilor de catre bancile mentionate pot fi folosite atat in tara, cat si in strainatate. 

Dobanzi mai mari, comisioane mai mici

In plus, bancile acorda tinerilor si o serie de facilitati in utilizarea cardurilor special dedicate lor. La BRD, de exemplu, se ofera o dobanda de 3% pe an la disponibilitatile din cont, fata de 0,1% pe an, dobanda practicata la un card clasic.

La BCR, pentru retragerea de numerar de pe un card VISA Electron Junior nu se percepe comision. De asemenea, cardul oferit de OTP Bank are comision zero indiferent daca se plateste la magazin sau pe internet, in tara sau in strainatate.

In plus, nu se percepe taxa de administrare in primul an. Banca Transilvania ofera pentru un astfel de card o asigurare medicala de calatorie si reduceri in reteaua de comercianti EURO<26 din Romania si Europa.

Totusi, exista si unele constrangeri. Pentru a avea propriul card, adolescentul are nevoie de acordul parintelui/tutorelui la emiterea acestuia.

In plus, la BCR, odata cu emiterea instrumentului de plata, parintele poate opta pentru una dintre cele patru variante de limita zilnica pentru retragerea maxima de numerar (de la 10 lei la 3.000 lei) si pentru platile efectuate la comercianti (50 lei, 100 lei, 300 lei sau nelimitat).

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: